CímlapsztorikÉrdekes világTech-Kütyük

Fizetős lesz egy funkció a YouTube-on: fizessen, aki jó minőségben akarja látni a videót

Bár a legtöbben egyelőre teljesen ingyen válthatnak át a YouTube-on a 4K-s minőségre (feltéve, hogy van ilyen), úgy tűnik, ez nem sokáig marad így.

Az elmúlt napokban több Reddit- és Twitter-felhasználó arra panaszkodott, hogy nem tudtak 4K-s minőségű videókat nézni a YouTube-on.

Nem technikai hiba adódott, legalábbis nem annak tűnik: az oldal egy felugró ablakban arra figyelmeztette őket, hogy a funkció előfizetést igényel.

Hirdetés

A TechCrunch szerint ez a YouTube Prémium, amibe olyan előnyök tartoztak eddig, mint a reklámmentesség.

A 4K-s felbontás azonban sosem volt a paletta része.

Olyannyira nem, hogy a felvételek alatt (illetve, ahol ez az opció elérhető) most is teljesen ingyen lehet átkapcsolni a legjobb, 4K-s megjelenítésre.

A lap azt is megjegyezte: nem világos, hogy a jelenség egy korlátozott teszt része-e, vagy a cég valóban korlátozásra készül – illetve arra, hogy újabb felhasználókat tereljen a szolgáltatása fizetős felületére.

Hasonló próbálkozások egyébként korábban is voltak, de olyan még nem, hogy a YouTube pénzt kért volna a jobb minőségű videók megtekintéséért.

A TechCrunch szerint a YouTube a 2022-es második negyedéves eredménye 6,87 milliárd dollárt tett ki, ami ugyan jól hangzik, de az összeg jócskán elmarad az elemzői várakozásoktól:

Az akkori becslésekben 7,51 milliárd dolláros bevételt jeleztek.

A cég szénája ugyanakkor kimondottan jól áll: a Google tavalyi közlése szerint a YouTube Music és a Premium szolgáltatását világszerte már több mint 50 millióan használják.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.