CímlapsztorikÉrdekes világ

Földközeli bolygókon lehet élet: fejlett civilizációk tőlünk néhány fényévnyire?

Megdöbbentő eredményekre jutottak a csillagászok.

Egyre biztosabb, hogyha léteznek fejlett idegen világok, azok közvetlenül a mi naprendszerünk közelében lehetnek elrejtve.

Az sem kizárt, hogy már most is próbálják különféle módokon felvenni velünk a kapcsolatot, de az is lehet, hogy egyszerűen nem tudnak rólunk, és mi fogjuk felfedezni őket a következő 5-10 évben.

Hirdetés

Galaxisunkban akár 300 millió potenciálisan lakható bolygó lehet a Kepler űrteleszkóp adatainak elemzése szerint.

Egyes bolygók elég közel is lehetnek, több a Naptól akár 30 fényévnyi távolságra.

A kutatás az amerikai űrkutatási hivatal, a SETI Intézet és más szervezetek tudósainak közreműködésével valósult meg. A szakértők eredményeikről a The Astronomical Journal című tudományos lapban számolnak be.

“Első alkalommal van minden együtt ahhoz, hogy megbízhatóan felmérjük a potenciálisan lakható bolygók számát a galaxisban.

Munkánk egyik kulcsfontosságú eleme a Drake-formulának, melyet a civilizációk számának felbecsülésére használnak.

Egy lépéssel előrébb járunk így az úton, amely ahhoz vezet, hogy kitaláljuk, egyedül vagyunk-e a kozmoszban” – mondta Jeff Coughlin, a SETI Intézet exobolygó-kutatója és a Kepler tudományos hivatalának igazgatója.

A Drake-egyenlet egy valószínűségi formula. Részletezi azokat a tényezőket, amelyeket figyelembe kell venni a galaxisban észlelhető, technológiailag fejlett civilizációk potenciális számának becslésénél.

A formulát gyakran az asztrobiológia útmutató térképének is tekintik, amely a SETI Intézet kutatásainak nagy részét irányítja.

Az észszerű becslések megalkotásához a kutatók a Földhöz hasonló méretű exobolygókat, vagyis Naprendszeren kívüli bolygókat kerestek, azon belül is azokat, melyek valószínűsíthetően kőzetbolygók.

Hirdetés

Úgynevezett napszerű csillagok után is kutattak, melyek nagyjából a Naphoz hasonló korúak és nagyjából hasonló hőmérsékletűek.

A lakhatóság másik figyelembe veendő faktora, hogy a bolygón adottak-e a folyékony vízhez szükséges feltételek. A korábbi becslések nagyobb súllyal alapultak a bolygó és csillaga távolságán.

Az új kutatás azt is figyelembe veszi, csillaga felől milyen sok fény éri az adott bolygót, ez ugyanis befolyásolja annak valószínűségét, hogy a bolygón lehet-e folyékony víz.

Ehhez a szakértők elemezték a Kepler, valamint az Európai Űrügynökség (ESA) Gaia-missziójának adatait is, melyek arra világítanak rá, mennyi energiát bocsát ki a bolygó csillaga.

A Kepler és a Gaia adatait is számításba vevő eredmények jobban tükrözik a csillagok, naprendszerek és exobolygók változatosságát a Naprendszerben.

“Annak ismerete, hogy milyen sokféle különböző bolygó létezik, nagyon fontos a jövőbeli exobolygó-kutató missziók megtervezése szempontjából” – foglamazott Michelle Kunimoto kutató, a tanulmány társszerzője.

Hozzátette, további kutatásokra lesz szükség annak megértéséhez, milyen szerepet játszik egy bolygó légköre a folyékony víz meglétében.

Egyre biztosabb, hogy ezen bolygók valamelyikén legalább egy a mi civilizációnkhoz hasonló fejlett faj élhet.

Nem zárható ki, hogy azért nem vette még fel senki sem a kapcsolatot velünk a közelben, mert olyan fejlettségi szinten vannak mint mi, vagy még alacsonyabban.

Ez esetben könnyen lehet, hogy az első lépéseket majd az emberiségnek kell megtennie a jövőben.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.