Tudomány

Földönkívüli civilizációtól érkezhetett titokzatos jel: a tudósokat világszerte lázban tartja

Úgy tűnik, hogy nem vagyunk egyedül a világegyetemben, és egy másik civilizáció üzenetét foghattuk be. Újra kell írni mindent, amit a világról tudunk.

1977 augusztus 15-én az Ohio Állami Egyetem Big Ear (Nagy Fül) rádióteleszkóp obszervatóriumában egy különleges (keskeny sávú) rádiójel-sorozatot fogott Jerry R. Ehman amerikai csillagász.

Ez a jelsorozat ugyanis teljesen eltért a kozmikus háttérzajoktól és olyan jellemzőkkel bírt, amelyek egy lehetséges földön kívüli civilizációtól való származásra utaltak

Hirdetés

– a Hűha! jel (angolul: Wow! signal) elnevezést kapta.

Ami onnan ered, hogy Ehman a kinyomtatott jelsorozat mellé széljegyzetként a „Wow!” felkiáltást írta.

A jel azóta sem ismétlődött meg, a sugárzás pontos helyét nem sikerült lokalizálni, magyarázatot pedig felfedezése óta nem kaptak rá.

Bár könnyen lehet, hogy Alberto Caballero amatőr csillagász – az Európai Űrügynökség Gaia űrtávcsőjének több mint egymilliárd csillagot tartalmazó adatbázisát elemezve – megtalálta a megoldást a rejtélyre.

Talált ugyanis egy Nap-szerű csillagot, egészen pontosan a 2MASS 19281982-2640123 jelű objektumot a Hűha! jel tartományában.

Mivel az égitestnek a becsült hőmérséklete mindössze 5 Celsius-fokkal magasabb a Napunkénál, sugara és fényereje pedig majdnem azonos vele, valószínűleg lakható.

Caballero szerint érdemes lenne az ominózus csillag körül keringő (exo)bolygók után kutatni, mert elképzelhető, hogy

egy potenciálisan lakható bolygóról érkezett a jel, és mint mondja: „nagy valószínűség szerint létezik egy földön kívüli civilizáció”.

Ez egyre biztosabbá teszi tehát, hogy a Hűha!-jel onnan érkezhetett.

Hirdetés

Ha pedig így van, elég nagy a valószínűsége annak, hogy már kezdetiekkel korábban üzentek nekünk.

A rádiójelet a mai napig nem sikerült értelmesen dekódolni.

Annyi biztos, hogy elüt a természetes rádiójelektől, sokkal több jel utal arra, hogy egy mesterségesen generált jelsorozatról lehet szó.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.