Címlapsztorik

Fűrészelés nyomait fedezték fel az “elvileg” elhullajtott agancsokon, amikből a vadászati világkiállítás kapuja készült


“Hacsak nem csontfűrész segítségével hullajtják manapság az őzek és szarvasok az agancsaikat, nagyon erős a gyanúm, hogy az állítás nem igaz…
A magasabban levő részeken szép számmal lehet látni lefűrészelt agancsokat. “Eredetileg azt mondták, kizárólag természetes módon elhullajtott agancsokból készült a mű.

A nemrég véget ért Vadászati Világkiállítás egyik leglátványosabb és leginkább ikonikus eleme a több mint tíz tonna agancsból készült kapu volt, amit a több kormányzati megrendelésen is dolgozó Szőke Gábor Miklós szobrászművész készített.

A sajtó érdeklődésére korábban többször is hangsúlyozták, hogy a kapu kizárólag elhullajtott agancsokból készült, így ennek kedvéért egyetlen állatot sem kellett leölni.

Hirdetés

A Telex egyik szemfüles olvasója azonban kiszúrta, hogy a szobor agancsainak egy részén fűrésznyomok láthatóak.

„Nos, hacsak nem csontfűrész segítségével hullajtják manapság az őzek és szarvasok az agancsaikat, nagyon erős a gyanúm, hogy az állítás nem igaz. De hívhatjuk akár hazugságnak is. A szobor valóban nagyrészt hullajtott agancsokból áll, legalábbis az alsó részén, erre jól láthatóan nagyon ügyelt a készítő.

Azonban a magasabban levő részeken szép számmal lehet látni lefűrészelt agancsokat.

Nyilvánvaló, hogy ezek nem természetes úton hullottak le.

Hacsak nem minden állat, amiről levágták, végelgyengülésben vagy hosszan tartó, türelemmel viselt betegségben hunyt el.

De még akkor sem lehetne őket hullajtott agancsnak nevezni”

– írja az olvasó, aki képet is mellékelt felfedezéséhez.

A kapu melletti táblán olvasható szöveg szerint egyébként két éven át gyűjtötték az erdészetek a hullajtott agancsot, hogy megvalósulhasson a szobor, amely a művészi szándék szerint kifejezi a spirituális kapcsolatot állat és ember között, és bőgés közben ábrázolja a Csodaszarvast.

A koponyáról elválasztott agancsok elvileg származhatnak régi trófeáról is, de elhullott vagy akár elejtett állatról is.

Hirdetés

A kiállítás szervezői egy hete nem válaszoltak ugyanakkor a lapnak az agancsokkal kapcsolatos kérdésekre.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.