Tudomány

Génmanipulált szúnyogokkal árasztják el a világot: beláthatatlan következményei lehetnek

Génmanipulált (GMO) szúnyogok milliárdjainak szabadon engedését engedélyezték, hónapok alatt szétterjedhetnek a világban. Egyes kritikusok “Jurassic Park kísérletnek” nevezték és szerintük világkatasztrófát idézhet elő.

Veszélyes genetikai kísérlet, mutáns szúnyogok kora jöhet el?

Ne lehetetlen, főleg elnézve az elmúlt 2 évet, és annak minden szürreális esmeénysorát.

Már csak a génmódosított “szörny szúnyogok” hiányoztak az életünkből, de a Bill Gates anyagi támogatását is élvező projekt keretében több milliárd GMO szúnyogot fognak ráereszteni a világra.

Hirdetés

Zöld utat kapott a projekt, 2022 és 2024 között átalakulhat a világunk

Az USA Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) engedélyt adott arra, hogy az Oxitec biotechnológiai vállalat több milliárd génmanipulált szúnyogot engedjen szabadon Floridában és Kaliforniában azzal a küldetéssel, hogy leküzdje a szúnyogok által terjesztett betegségeket, például a Dengue-lázat és a Zika-vírust.

A kockázatértékelés sikeres elvégzése után az Oxitec technológiája kísérleti felhasználási engedélyt kapott, amely lehetővé teszi 2,4 milliárd génmódosított szúnyog kibocsátását – több mint 2 milliárdot Kaliforniában és valamivel kevesebb mint 400 milliót Floridában – két különálló időszakban, 2022 és 2024 között.

Genetikai bevakozás a természetbe, beláthatatlan következményekkel?

A terv az, hogy több milliárd hím Aedes aegypti (egyiptomi csípőszúnyog) szúnyogot engednek szabadon, melyeket genetikailag úgy módosítottak, hogy kifejezzék a tTAV-OX5034 fehérjét.

Az Aedes aegypti szúnyog nem Kaliforniában vagy Floridában őshonos, de számos emberi betegség, köztük a Dengue-láz, a chikungunya, a Zika és a sárgaláz kiemelkedő hordozójává vált.

Míg a szúnyogok és az Oxitec technológiája több tucat teszten és kísérleten ment keresztül, nem mindenki szereti a génmanipulált bogarak vadonba bocsátásának lehetőségét.

A korábbi kísérletek némi ellenállást váltottak ki az aggódó helyiek részéről, egyes kritikusok “Jurassic Park kísérletnek” nevezték.

Nem szabályozatlanjuk többé, ha “eleresztjük” őket.

Ez egyértelműen egy szabályozhatatlan genetikai kísérlet – vallják a projekt kritikusai, ellenzői.

Külön érdekes adalék, hogy a céget b efektetőkémnt még maga Bill Gates is támogatta, a Bill és Melinda Gates alapítványon keresztül.

“Ha egyszer kikerültek a környezetbe, a génmanipulált szúnyogokat nem lehet visszahívni,”

Hirdetés

– mondta Dr. Robert Gould, a San Francisco Bay Physicians for Social Responsibility elnöke.

“Ahelyett, hogy egy szabályozatlan, szabadtéri genetikai kísérletet folytatnánk, elővigyázatossági intézkedésekre, átlátható adatokra és megfelelő kockázatértékelésekre van szükségünk.”

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.