CímlapsztorikTech-KütyükTudomány

Gépkígyó és földönkívüli élet: szenzációt jelentett be a NASA egy holddal kapcsolatban

A NASA óriási bejelentést tett.

A NASA bejelentése mindent megváltoztathat

Döbbenetes felfedezések jöhetnek egy a Naprendszerben található holddal kapcsolatban. Olyan szenzációs bejelentések időszak vár ránk, ami megerősítheti a földönkívüli élet létezését.

Ráadásul nem akárhol, hanem a Naprendszerünkben egy holdon.

Hirdetés

Egész pontosan a felszíne alatt.

A NASA ugyanis egy bejelentésében gépkígyóról beszélt…

A NASA már nem csak szondákat és rovereket küld távoli világokba, hanem kígyózó és mély üregekbe is bejutó szokatlan robotokat.

Ez pedig olyan helyeket segíthet feltárni, ahol korábban soha nem járhatott egyetlen ember alkotta eszköz sem.

Élet lehet a hold jégpáncélja alatt

A Szaturnusz Enceladus holdján vízgőzkitörések zajlanak, a kutatókat azóta foglalkoztatja a kérdés, hogy vajon a kitörések forrásaként szolgáló, nagy kiterjedésű, sós vizű óceánok otthont adhatnak-e az élet valamilyen formájának.

A Cassini felvételei és mérései, valamint a hold keringési pályájával kapcsolatos számítások eredményei arra utaltak, hogy a déli-sarki részen található belső óceán akár 10 kilométer mély is lehet és ennél is vastagabb, 30-40 kilométer mély jégréteg alatt rejtőzik.

Emellett az is kiderült, hogy a mikrobáknak élelemforrást jelentő vegyületek is jelen lehetnek a vizekben, a kitörések közelében detektált hidrogéngáz legalábbis erre enged következtetni.

Vagyis egyre biztosabb, hogy földönkívüli életre bukkanhatott az emberiség, ráadásul ténylegesen a Föld szomszédságában egy kisebb hold felszíne alatt.

Gépkígyók a holdon

Az EELS (Exobiology Extant Life Surveyor), aminek neve angolul angolnákat jelent, egy önállóan működő, autonóm robot, ami különleges körülmények között, például a jég felszínén vagy a mélyben található járatokba lejutva a felszín alatti vizekben úszva is tud felméréseket végezni és adatokat gyűjteni, ami által a roverekkel kivitelezett misszióknál jóval szélesebb körben szerezhet információkat a nehezen hozzáférhető régiókból.

Hirdetés

Bár az eszköznek sokféle küldetés során hasznát vehetik majd a szakemberek, de építésének elsődleges célja, hogy egy különleges helyszínt térképezzen fel, ahova régóta tervezik a “visszatérést” a kutatók.

A leendő küldetés során az űrkígyó szerepe az lesz, hogy a gőzkitörések helyszínén közvetlenül a nyílásokból gyűjtsön adatokat, majd később akár az óceánba leereszkedve a vízben úszva is további méréseket végezhet.

A JPL leírása szerint a robot elsődleges előnye, hogy olyan terepen is használható, aminek felépítéséről nem rendelkeznek túl sok információval a kutatók.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.