Tudomány

Gigantikus földönkívüli anyahajó 40 000 fényévre a Földtől?

A tudósok sem tudják biztosan, mi is amit találtak.

Bármi is legyen a Caldwell 73 gömbhalmazban talált furcsa objektum, a kutatók szerint szinte biztos, hogy segíthet megválaszolni az univerzummal kapcsolatos legalapvetőbb kérdéseket.

Sőt, a felfedezése kapcsán már különféle vadabb teóriák is napvilágot láttak arról, hogy akár egy gigantikus ufó, vagy valamiféle galaktikus bárka is lehet.

Hirdetés

Kizárni nem lehet egyértelműen, hiszen ha egy szueprfejlett civilizáció kozmikus vándorútra indulna, az pont úgy nézne ki, vagy hasonló jeleket küldhetne a Föld felé, mint ahogyan ez a titkokzatos objektum teszi.

Persze vannak más, logikusabb és természettudományhoz jobban kőtődő magyarázatok is.

A Science folyóiratban megjelent publikáció szerint az objektum tömege a becslések szerint 2,09–2,71-szerese ami Napnál.

Egy neutroncsillag számára – ami egy összeomlott csillag szupersűrű magja – ez hatalmas tömeg, talán a legnagyobb, amit eddig sikerült felfedezni.

Ha viszont egy fekete lyukról van szó – ami annyira sűrű, hogy olyan erős gravitációja van, hogy még a fény sem tud kiszabadulni belőle – akkor igazán parányi.

Egy fekete lyuk több milliószor, ha nem több milliárdszor nehezebb a Napnál.

Maya Fishback, az egyetem asztrofizikusa szerint ha fekete lyukról van szó, ez lehet a legkönnyebb, amit eddig talált az emberiség.

Az objektum segítheti a szupernóva-robbanások vagy a dinamikus kölcsönhatások, például a neutroncsillagok gömbhalmazokon belüli egyesülésének megértését.

A bináris rendszer tömege 3,887 naptömeg, míg a neutroncsillagé 2,71.

Hirdetés

A kutatócsoport úgy véli, hogy az egyedülálló objektum vagy az egyik legnehezebb neutroncsillag, vagy talán a legkönnyebb ismert fekete lyuk.

Bármelyik is lehet, az szinte biztosnak tűnik, hogy két neutroncsillag egyesülésében jött létre.

Ha pedig egyik magyarázat sem állja meg a helyét, akkor még mindig ott van a mesterséges lények által készített szerkezet, mint magyarázat.

Ki mit gondol?

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.