CímlapsztorikÉrdekes világ

Globális adósságválság jön, a 2008-asnál id durvább, riogat Dr. Végzet

Frankenstein beköszönthet az év végéig: olyan válság alakulhat ki, amely egyesíti magában a hetvenes évek stagflációját a 2008-as pénzügyi válsággal

– ugyanaz állítja, aki a 2008-as gazdasági válságot is előre látta.

Ideje felkötni a gatyát és összehúzni a nadrágszíjat?!

Hirdetés

Nouriel Roubini a Project Syndicate portálon tett közzé egy elemzést melyben egy közelgő, nagyon durva válságra figyelmeztet.

A Dr. Végzetként is elhíresült közgazdász szakember a 2008-as válságot is előre jelezte egészen nagy pontossággal, így a most ismertetett előrejelzése ezért különösen aggasztó.

“Az adósságválság már itt van” – hangsúlyozza, emellett állítja:

Nagyon kemény landolást tart valószínűnek a világgazdaság számára. A pandémia idején a kormányok és a jegybankok igyekeztek maximálisan megóvni a gazdaságot és a családokat a negatív következményektől, ezért öntötték a pénzt a piacra.

A szállítási láncok viszont nagyon meggyengültek, elsősorban a nagy kínai lezárások miatt. Végül jött a háború Ukrajnában, amely az egekbe emelte az energiaárakat.

Az USA már válságban van?

“Ma már mindenki belátja, hogy ezek a negatív hatások a kínálati oldalon hozzájárultak az inflációhoz.

Az Európai Központi Bank, a Bank of England és a Fed egyre inkább kénytelen beismerni, hogy nagyon is nehéz lesz úgy lehozni a világgazdaság repülőgépét a földre, hogy sima legyen a landolás.

Az USA-nak ez sosem sikerült akkor, ha az infláció 5% fölött, a munkanélküliség pedig 5% alatt volt”

– írja Roubini, aki hozzáteszi: önmagunkat csapnánk be, ha enyhe recesszióban reménykednénk.

Hirdetés

A fejlett országok gazdasági mutatói durva lassulást jeleznek. Ezt csak rontja az, hogy a nemzeti bankok egyre csak szigorítanak. A kemény landolás ma már a legvalószínűbb forgatókönyv”

– tartja a közgazdász.

Ezekután Roubini felteszi a kérdést: az USA már recesszióban van? Majd úgy válaszol, még nincs, de az első félév mutatói negatívak.

Ez várható Dr. Végzet szerint

Szeinte most a jegybankokban is mindenki a katasztrófától tart, ezért elkezdik fékezni majd a szigorításokat.

Közben a világgazdaság szépen belecsúszik a stagflációba, amelyet sok más probléma súlyosbít: elöregedés a fejlett világban, a bevándorlás korlátozása , az amerikai és a kínai gazdaság szétválasztása (decoupling), a geopolitikai válság (ez utalás az ukrajnai háborúra).

Ha mindez nem lenne még elég, előfordulhat , hogy új Covid-variáns okoz majd gondot a világgazdaságnak, a klímaváltozás drámai következményei pedig egyre jobban megmutatkoznak.

Végül itt van még egy nagy probléma: a kormányok és a munkaadók egy része nem tud ellenállni a dolgozók béremelési követeléseinek, és ez növeli a költségvetés hiányát.

A nagyon eladósodott cégek, bankok, háztartások és államok bajba kerülnek. A válság már itt van”

– zárja cikkét Roubini.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.