Címlapsztorik

Orbán rendkívüli bejelentése: most dől el az EU sorsa, EU csúcsra utazott, Zelenszkij is jelen lesz

„Irány a rendkívüli EU-csúcs” – írta a Facebookon néhány órája Orbán Viktor.

Ezen a közel 2 napos eseményen dőlhet el sokminden, mely alapjaiban fogja meghatározni az Európában élők életét…?

Rendkívüli csúcstalálkozó, Orbán és Zelenszkij is jelen lesz

A kormányfő a Facebookon jelezte, hogy Prágába utazott.

Hirdetés

kétnapos európai csúcstalálkozó első napján, csütörtökön kerül sor az Emmanuel Macron francia elnök kezdeményezte Európai Politikai Közösség első ülésére, amelyen több mint negyven állam-, illetve kormányfő vesz részt. A második napon, pénteken informális csúcstalálkozót tartanak az Európai Unió 27 tagországának vezetői.

A csúcstalálkozót azért tartják Prágában, mert ebben a fél évben Csehország tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztségét.

Az uniós országok vezetői mellett Prágába várják Liz Truss brit kormányfőt, RecepTayyip Erdogan török elnököt, a nyugat-balkáni államok és több posztszovjet – kaukázusi, illetve közép-ázsiai – országok vezetőit is.

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő is jelen lesz bizonyos formában, ugyanis a hírek és előzetes egyeztetések szerint videóüzenetet küld a prágai csúcstalálkozó résztvevőinek.

Most dől majd el a kontinens sorsa?

Ezen a találkozón rengeteg minden dőlhet el és úgy általában véve is azt lehetett kivenni Orbán szavaiból korábban, hogy az EU szerepe és jövője fog megpecsételődni a következő hónapokban és években.

Ne feledjük, Kövér László korábban egyenesen azt vizionálta, hogy 2030-ra széthullhat az Európai Unió.

Orbán ennél óvatosabban fogalmaz, szerinte az EU a jelenlegi formájában át fog alakulni 2030-ra és újra a nemzetállamoké lehet a szerep a brüsszeli centrális hatalmi elv mentén való politizálás helyett.

Ki mit gondol?

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.