CímlapsztorikÉrdekes világTudomány

Gombák fogják elhozni a zombi apokalipszist? A Last of Us mögötti valóságról tudományosan

Az HBO új sorozata berobbant és újra fellángolt a vita egy közelgő zombi járványról. Bármikor bekövetkezhet és a legijesztőbb, hogy egyetlen lépésre vagyunk tőle?

A legrealisztikusabb zombijárvány

Napok óta minden a The Last of Us című HBO sorozatról szól, nem véletlenül.

Ugyanis az alkotást nem más, mint a nagyon népszerűvé és már-már kultikussá váló Csernobil című szintén HBO sorozat alkotói jegyzik, így hatalmas várakozások övezték kezdettől fogva.

Hirdetés

Amellett, hogy a játékból készült adaptációban a hardcore fanok sem csalódtak, az új nézőknek is nagyon tetszett amit eddig láttak.

A sorozat különlegessége, hogy a világ és a filmkultúra legrealisztikusabb zombijárványát mutatja meg.

Nem csoda, hogy már a játék kapcsán is több olyan konteó merült fel, miszerint a játékkal egy főpróbát csináltak egy valós veszély esetére.

Ugyanis ami a Last of Us-ban zombivá alakítja az embereket, az a valóságban is létező dolog és talán épp csak egyetlen apró mutációra vagyunk attól, hogy ez a rémálom valóra váljon…

A The Last of Us-ban bemutatott fertőzés alapjai ugyanis a valóságban gyökereznek, sőt valóban létezik olyan gomba, amely irányítása alá vonja a gazdatestet.

Mutálódott gombaspórák hozhatják el a zombi apokalipszist?

A sorozatban bemutatott fertőzöttek – egy mutálódott parazita gomba, a Cordyceps-fertőzés áldozatai, ami valós olyamat és a bolygón is van számos példa rá.

A játék alapján készült sorozat egyúttal rátett egy lapáttal az egészre azzal, hogy még inkább párhuzamba állította őket a valóságunkkal.

„Az emberiség kezdetektől fogva háborúban áll a vírusokkal. Néha milliók halnak meg, mint egy rendes háborúban, de végül mindig győzünk…

A gombák ártalmatlannak tűnnek, de sok faj más másként látja ezt. Némelyik gomba nem ölni akar, csak uralni… Honnan származik az LSD…? Az anyarozsból, egy gombából. A pszilocibinből, ami szintén gomba. Egy vírus megbetegít, de a gomba módosítja az elménket. Van egy rovarokat támadó gomba, bejut a hangyába például. Végighalad a keringési rendszerén egészen az agyáig, majd elárasztja hallucinogénekkel, ezáltal kedvére irányítva a hangya elméjét.”

Hirdetés

-jelenti ki Dr. Newman egy 1968-as talkshowban.

„A gomba irányítani kezdi a hangyát. Megmondja hova menjen, mit tegyen, mint egy bábmester a marionettel. És ez nem minden. A gombának táplálék kell, ezért elkezdi belülről felemészteni a gazdatestet, leváltva a hangya húsát a sajátjára. Azonban nem hagyja meghalni az áldozatát. Nem. Életben tartja a bábját, megakadályozva a lebomlást. Hogyan? Honnan jön a penicilin? Egy gombából…”

– magyarázza Dr. Newman.

A magyarul rovarrontó gombának is nevezett Cordyceps, a The Last of Us magyarázata szerint marionett bábuvá változtatja a lényeket, és irányítja a viselkedésüket, mielőtt elkezdené belülről felfalni a gazdatestet.

Ami azonban az áldozatra vár, az a halálnál is rosszabb sors.

Több a tudományos alapja, mint amitől nyugodtan tudnánk aludni…

A The Last of Us zombiszerű fertőzöttjei egy mutálódott Cordyceps gombának esnek áldozatul, amely tulajdonképpen az egész emberiséget fel akarja falni. Emberi gazdatesteket használ, hogy élni és terjeszkedni tudjon.

Ez a sorozatban a zombijárvány alapja, és ez a valóságban is bármikor megtörténhet a tudósok szerint.

Van néhány „gond”, ami nekünk inkább szerencse, mert ez EGYELŐRE megakadályozza, hogy egy ilyen zombijárvány kirobbanjon.

Az egyik az, hogy a gombák nagy része nem éli túl tartósan a 34 Celsius fok feletti gazdatest hőmérsékletet.

Azonban a tudósok felvetették, hogyha a környezet és az éghajlat egyre melegebbé válik, az ellenben kedvez a gombák terjedésének és így mutálódásának is.

„Egyetlen génmutáció és a tömlősgomba, candida, anyarozs, Cordyceps, aspergillus, bármelyikük képessé válhat arra, hogy befúrja magát az agyunkba és irányítson nem milliókat, hanem milliárdokat közülünk.

Több milliárdnyi mérgezett elméjű báb, amelyeket egyetlen permanens közös cél hajt: minden egyes élő embernek átadni a fertőzést, bármilyen eszközzel”

-jelenti ki Dr. Newman.

Bármikor bekövetkezhet és ez az ijesztő

“Jelenleg nincs ok arra, hogy a gombák úgy fejlődjenek, hogy ellenálljanak a magasabb hőmérsékletnek”

– mondta.

“De mi lenne, ha ez megváltozna? Mi lenne, ha például a világ kissé felmelegedne?

Nos, akkor most már van okuk a fejlődésre.”

Ez pedig csengjen egyfajt végső figyelmeztetésként itt a fülünkben…

A puszta gondolat, amely a fajunk előtt álló nagyon is valós egzisztenciális válságban gyökerezik, elég ahhoz, hogy az HBO The Last of Us című sorozata valóban félelmetes legyen.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.