CímlapsztorikTech-Kütyük

Google kirúgott mérnöke: az atombomba óta ez a legerősebb fegyver amivel az emberiség játszik

Itt az ideje megkongatni a vészharangot?

Döbbenetes és nagyon durva dolgokat állít.

Blake Lemoine az a mérnök, akit a Google azért rúgott ki, mert azt állította, hogy a vállalat mesterséges intelligenciával működő chatbotja érzőképessé vált.

Hirdetés

Most arra figyelmeztet, hogy a fejlesztés alatt álló AI-robotok jelentik a legerősebb technológiát, amelyet az atombomba óta feltaláltak

– számolt be a Business Insider.

A Newsweek február 27-én közölte azt a véleménycikket, amelyben Lemoine, a Google AI-ért felelős csapatának korábbi tagja azt mondta, hogy a Microsoft Bing chatbotja „zavartnak” tűnik, és úgy viselkedik, mint egy „egzisztenciális válságban lévő” ember.

Lemoine elismerte, hogy még nem kísérletezett a Bing chatbotjával, de azt írta, hogy az „úgy néz ki, mintha érzékeny lenne”.

Ez pedig meglehetősen aggasztó.

Lemoine leszögezte, hogy véleménye szerint a mesterséges intelligencia „hihetetlenül jól manipulálja az embereket”, és „felforgató módon használható”.

Hozzátette, hogy a most elérhető AI-robottechnológia kísérleti fázisban van, ismeretlen, veszélyes mellékhatásokkal.

„Ha gátlástalan kezekbe kerülne, például félretájékoztatást, politikai propagandát vagy gyűlöletkeltő információkat terjeszthetne különböző etnikumú és vallású emberekről”

– írta Lemoine a véleménycikkében.

Hirdetés

Júniusban Lemoine a The Washington Postnak elmondta, hogy csevegett a Google LaMDA – vagy Language Model for Dialogue Applications – nevű nyelvi modelljével, és úgy vélte, hogy az érző entitássá vált.

Lemoine június 11-én egy Medium-bejegyzést is közzétett, amelyben dokumentálta, amit bizonyítéknak nevezett a LaMDA önálló gondolataira.

A Google június 22-én kirúgta Lemoine-t, mondván, hogy megsértette a vállalat alkalmazotti titoktartási szabályzatát.

A Google szóvivője júniusban azt mondta az Insidernek, hogy nincs bizonyíték Lemoine állításainak alátámasztására, miszerint a vállalat mesterséges intelligenciája érző lény.

„Kutatók és mérnökök százai beszélgettek a LaMDA-val, és nincs tudomásunk arról, hogy bárki más olyan széles körű állításokat tett volna, vagy antropomorfizálta volna a LaMDA-t, mint Blake”

– mondta a Google szóvivője.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!