CímlapsztorikÉrdekes világ

Ha ez megtörténik, olyan hosszú tél jön, hogy megemlegetjük!

Itt a jóslat, ami évszázadok óta szinte mindig tűpontos!

Február 2-a, gyertyaszentelő Boldogasszony napja az egyik ismert, népi időjós nap.

Ha ezen a napon a medve kijön a barlangjából, és meglátja az árnyékát – vagyis ha ezen a napon süt a nap – akkor hosszú lesz még a tél.

Hirdetés

Ennek megfelelően vasárnap megtartották a hagyományos medveárnyék-észlelést a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Balu, a tizenkét esztendős barnamedve végül meglátta az árnyékát, ez a népi időjóslás szerint azt jelenti, hogy a tél még sokáig fog tartani.

Azt is megtudtuk, hogy a budapesti, állatkertes medveárnyék-jóslás milyen arányban vált be eddig, mint időjárás-előrejelzés.

Az állatkertben sok gyermek és felnőtt várta, hogy Balu medve előjöjjön a barlangjából. Az állat az elmúlt napokban a szokásosnál kissé szégyenlősebb volt, most azonban fürgén cammogott ki az állatkerti Nagyszikla oldalában található, belső férőhelyéről

– közölte az MTI-vel vasárnap az állatkert.

Noha az első percekben még nem látszott Balu árnyéka, hiszen a nap épp csak előbújt a Nagyszikla mögül, nem sokkal később azonban már jól kirajzolódott.

A néphagyomány szerint ez azt jelenti, hogy bár a mai napon szép idő volt, ez hamarosan megváltozik, és a tél még sokáig fog tartani.

A múltban az emberek emlékezetében megőrződött népi megfigyelések alapján próbálták egy-egy hosszabb időszak jellemző időjárását előre jelezni.

Általában egy-egy vagy néhány jeles nap (Medárd napja, Luca napja) időjárása alapján következtettek.

Hagyományosan az ilyen jeles napok közé tartozik február 2., Gyertyaszentelő Boldogasszony napja is, de a néphit ezt összekapcsolta a medvékkel is.

Hirdetés

Ezért a mondás úgy tartja, ha ezen a napon a medve meglátja az árnyékát, az hosszú telet ígér, ha viszont nincs árnyéka, mert borús az idő, a tél már nem tart sokáig.

Persze ebben az évszázadok óta ismert módszerben nem mindenki bízik.

Sokan úgy vélik, hogy a pontosságáról szóló legendák és szóbeszédek alaptalanul terjedtek el.

Évtizedek óta statisztikákkal követték nyomon az egészet, és kijelenthető, hogy nem pontosabban mintha úgy döntenénk el a kérdést, hogy egy érmét dobunk fel… 🙂

Ennek ellenére a közhiedelemben még mindig élnek a legendák, és sokan kíváncsiak országszerte arra, hogy “milyen időt hoz a medve”.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.