Címlapsztorik

Ha ezt megtudod a kókuszolajról, soha többé nem veszel: komplett élővilágok kihalásáért felel!

Pusztító termelés, ami komplett állatfajokat irt ki, földeket tesz tönkre, de ez még nem minden… EZEKET hallgatja el előlünk a mainstream média.

Kevesen tudják, hogy a kókuszolaj a reklámjai ellenére rendkívül környezetszennyező, és a természetes élővilág ellen való.

Ugyanúgy, mint a pálmaolaj, ez utóbbi is megérne egy külön misét, mert orángutánok ezreit ölik le vagy semmisítik meg az otthonukat miatta…

Hirdetés

A kókuszolaj esetében a gondot az jelenti, hogy főleg a Csendes-óceán szigetvilágában termesztik a kókuszpálmákat, ahol alapvetően nagyon sérülékeny az ökoszisztéma, és a veszélyeztetett fajok száma is igen magas.

Ennek köszönhető, hogy egy millió tonna kókuszolaj előállítása 20 faj fennmaradását is veszélyezteti.

A pálmaolaj esetében ez a szám 3.8. ez nem azt jelenti, hogy a pálmaolaj nem is olyan romboló, hanem azt, hogy sajnos a kókuszolaj még nagyobb károkat okoz.

De ne legyenek illúzióink, az olívaolaj esetében a mutató 4.1 – csak ez viszonylag ritkán kerül elő.

És még csak nem is egészségesebb…

Ez az egész egészségmítosz azért lett köré építve, hogy eladhatóbb legyen.

A kereslet miatt egyre több kárt okoz, ráadásul egyáltalán nem egészséges.

A kókuszzsírban majdnem hatszor annyi telített zsírsav van, mint például az olívaolajban. A telített zsírok növelik az érelmeszesedés kockázatát, a szív és érrendszeri betegségek, a stroke kialakulását.

A növekvő világkereslet miatt egyre több ültetvényt telepítenek India, Srí Lanka, Malayzia, Tajföld, Afrika tengerpartjain, kiirtva az ősi növényzetet, a mangrove erdőket, veszélyeztetve ezzel a biológiai sokféleséget és a partok védelmét.

Hirdetés

A kókuszdióból préselt olaj finomítása ipari méretekben zajlik.

A barnás színű, erős illatú olaj finomításához és szagtalanításához gyakran vegyi anyagokat használnak, mint például a kőolajból nyert hexánt, ami ártalmas az egészségre és veszélyes a környezetre.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.