Érdekes világ

“Ha minden tanár feláll, felborul a rendszer. Álljatok fel, veletek vagyunk!” Tüntetéssorozat, hídfoglalás jön

“Az egész rendszer ízekre szedhetitek”. Egy emberként kezd kiállni a társadalom a tanárok mellett.

A korai időpont ellenére hétfőn reggel szép számban összegyűltek a VI. kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium előtt a pénteken kirúgott öt tanárral szolidaritást vállalók.

A „Ne rúgjátok ki a tanárainkat” című tüntetés résztvevőitől a szervezők azt kérték, hogy vegyenek kockás inget vagy bármilyen hasonló mintájú ruhadarabot.

Hirdetés

„A családvédelem nemcsak abból áll, hogy a meg nem született gyerekeket védjük, hanem abból is, hogy a már megszületetteknek biztosítjuk, hogy legyen hol tanulniuk”

– mondta beszédében egy felháborodott szülő. Hozzátette, minél kevesebb van valamiből, annál nagyobb az értéke, márpedig ma Magyarországon nagyon kevés tanár van, így elbocsátás helyett megbecsülésre lenne szükségük a pedagógusoknak, a tiltakozó gyerekeknek pedig gratulált a társadalmi szerepvállalásukhoz és bátorságukhoz.

Felszólalt egy végzős tanuló is, aki úgy gondolja, azok a tanárok, akiknek most megszűnt a munkaviszonyuk, arra nevelték őket, hogy felelős állampolgárrá váljanak

-számolt be róla a hvg.

Emiatt érzik most azt, hogy tiltakozásukat ki kell fejezniük, hiszen ha az ilyen mentalitású tanárokat máshol is elbocsátják, nem lesz, aki a jövőben tudatos, értekeiért kiálló felnőtteket formál majd.

A tüntetés 8 órai befejezésekor megkérte diáktársait, hogy menjenek be órára – már akinek még van –, mert a tanárok tanítani szeretnének.

A több száz fős tömegben kifejezetten sok ellenzéki politikus tűnt fel:

jelen volt Karácsony Gergely főpolgármester és a belpesti kerületek polgármesterei is – Soproni Tamás, Niedermüller Péter, Pikó András –, és több parlamenti képviselő – Szabó Tímea, Gelencsér Ferenc, Fekete-Győr András és Csárdi Antal – is szolidaritását fejezte ki.

Időközben újabb megmozdulás szerveződik szerdára, reggel élőlánccal, délután hídfoglalással, este pedig koncerttel készülnek a tanárokért kiállók.

Hirdetés

„Ha minden tanár feláll, felborul a rendszer. Álljatok fel, veletek vagyunk!”

– buzdította a pedagógusokat a szerdai tüntetést szervező egyik diák.

A nyitókép illusztráció!

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.