Érdekes világ

Baj van: hihetetlenül hideg tél vár az EU-ra, a Gazprom halálra ítélte az európaiakat

Az európai időjárás-előrejelző ügynökség szerint Európa a szokásosnál hidegebb, széllel és csapadékkal járó tél előtt áll, ez pedig a jelenleg is nagyon súlyos energiaválságot tovább súlyosbíthatja.

A jóléti országok is beleroppanhatnak.

A várható tél Putyin oldalára állt

Florence Rabier, az Európai Középtávú Időjárás-előrejelző Központ (ECMWF) főigazgatója elmondta, hogy a novemberre és decemberre vonatkozó első jelzések szerint Nyugat-Európa felett magasnyomású időszak várható, amely valószínűleg hidegebb időjárást, kevesebb szelet és csapadékot hoz magával, ez csökkenti a megújuló energia termelését.

Hirdetés

„Ha ez a prognózis érvényesül, az az energia szempontjából eléggé megterhelő lesz, mert nemcsak hidegebb lesz, hanem kevesebb szél is a szélenergia és kevesebb csapadék a vízenergia számára”

– mondta a Financial Timesnak Rabier.

Európa beleroppanhat

Az már most látható, hogy az orosz gázról való leválás ha meg is történik, azt valmaikor 2027-re próbálják elérni, és hihetelenül nagy gazdasági áldozatokkal fog járni.

Európa már most is törékeny állapotban van, miután a történelem egyik legforróbb nyarát élte át, augusztusban 1,7 Celsius-fokkal magasabb volt a hőmérséklet, mint az 1991 és 2020 közötti átlag, és a talaj különösen száraz volt.

Claude Turmes, Luxemburg energiaügyi és területrendezési minisztere pénteken közölte, hogy a miniszterek felszólítják az uniós villamosenergiahálózat-üzemeltetők hálózatát (ENTSO-E), hogy a szokásosnál egy hónappal korábban, októberben nyújtsa be a téli villamosenergia-ellátás biztonságát fenyegető kockázatokról szóló frissített jelentését.

A Gazprom halálra ítélte Európát?

Sokak szerint a Gazprom nyíltan halálra ítélte átvitt értelemben Európát azzal, hogy elkezdte eltekerni a gázcsapokat.

Mint tudjuk, a helyzet súlyos, már az olaszok felé tartó gázmennyiséget is leállították.

A Gazprom mindeközben folyamatosan ott lebegteti a veszélyt, hogy végleg leállítanak MINDEN gázszállítást az EU irányába.

Vagyis Putyin energiafegyvere ténylegesen térdre kéynszeríthet mindenkit Európában.

Hirdetés

Egyes elemzők szerint még csak nem is feltétlenül a mostani tél lesz a nehéz, hanem a következő, amikor már nem tudnak az országok honnan „feltöltekezni” gázzal a következő télre.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.