CímlapsztorikÉrdekes világ

Halálos kihívás szedi az áldozatait: sokan ájulásig csinálják, szülők FIGYELEM!

A játék a neten terjed, legutóbbi áldozatra, egy 12 éves fiúra otthon találtak rá, de már nem tudták megmenteni az életét.

Újabb “kék bálna” lehet belőle?

Talán mindenki emlékszik még arra, hogy évekkel ezelőtt egy borzalmas játék híre keringett a neten és a média is foglalkozott vele.

A Kék bálna jelenség arról szólt, hogy minél több depressziós fiatalt a halálba kergessen, akkor rengeteg szülő figyelmét hívták fel világszerte arra, hogy figyeljen oda, nehogy az ő gyerekét is elragadja a játék.

Hirdetés

Most újabb borzalom terjed, aminek gátat kell szabni!

Halálos kihívás, sokan ájulásig csinálják

Az USA-ban idén már három gyerek halt meg az úgynevezett Blackout Challenge miatt, aminek a lényege, hogy valaki ájulásig fojtogatja magát.

A legutóbbi áldozatra, egy 12 éves fiúra otthon találtak rá, de már nem tudták megmenteni az életét.

Júniusban egy 9 éves gyereket gyászolt a családja, márciusban egy 12 éves gyerek talált rá a testvérére a fürdőszoba padlóján, aki szintén részt vett a kihívásban, de az életét nem tudták megmenteni.

Olaszországban januárban egy kislány halt meg, az eset után tiltották be a TikTok használatát 13 éven aluliak számára, ami azért izgalmas, mert ez a korosztály eredetileg sem regisztrálhatna az oldalra.

A rendőrség figyelmeztet mindenkit

A rendőrség arra figyelmeztet mindenkit, hogy a nyári szünet, és a lezárások együtt ahhoz vezetnek, hogy a gyerekek a közösségi oldalakon lógnak…

Éppen ezért arra kérik a szülőket, hogy jobban foglalkozzanak azzal, milyen videókat néznek és utánoznak le a gyerekek.

A kihívás nem új, az elmúlt években többször is előjött, sőt már a TikTok előtt is létezett, igaz más névvel, de azonos tartalommal.

Régi játék modern formában

Az első feljegyzések 1930-ban figyelmeztetnek a veszélyekre, 1995 és 2007 között 82 6-19 év közötti fiatal halálát okozta a játék.

Hirdetés

A TikTok minden egyes haláleset után megígéri, hogy jobban odafigyel az ilyen tartalmú videók eltávolítására, de időről-időre újra előkerülnek, kicselezve a moderációt és az algoritmusokat.

Egyelőre nem tudni, hogy Magyarországon hányan “játsszák”

Arról egyelőre nincsenek adatok, hogy itthon hányna hallottak róla a fiatalok körében vagy hogy hányna mentek bele ebbe a halálos kihívásra.

A szülőkhöz fordulunk:

Figyeljenek nagyon oda, ha kell, nézzék át a gyerekeik tabletjét, telefonját, számítógépét, a játék nyomai után kutatva.

Ne hagyják őket magukra, ne hagyják, hogy befelé forduljanak, különben ha a játék beszippantja őket, az könnyen tragédiával végződhet.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.