CímlapsztorikÉrdekes világ

Közeleg a Föld végórája: megvannak számlálva az emberiség napjai

Borzalmas jelentés látott napvilágot, amit 10 ezer tudós lektorált és írt alá: itt az ideje megszólaltatni a végítélet harsonáit, megkongatni a vészharangot.

Nagyon nagy a baj, évekre lehetünk a bolygó széthullásától

A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztet szerdán a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint 10 ezer vezető kutatója.

A tudósok, akik két éve arra szólították fel a világ kormányait, hogy azok nyilvánítsanak globális klímavészhelyzetet, úgy látják, hogy a világ országainak vezetői kudarcot vallottak.

Hirdetés

Szerintük a politikusok nem képesek a probléma okával, a bolygó kizsákmányolásával foglalkozni, miközben példa nélküli módon megemelkedett a klímaváltozáshoz köthető katasztrófák száma, kezdve a tikkasztó hőhullámoktól az áradásokon és ciklonokon át a tűzvészekig.

Természeti katasztrófák sorozata és az emberi élet ellehetetlenülése jön

A Föld életjeleinek tekintett 31 mutatóból 18 rekordszinten áll.

Vagyis rekordszintű természeti és egyéb jellegű katasztrófák előtt állunk. Az amúgy is egy ideje már zajló hatodik, tömeges kihalási hullám pedig olyan mértékben gyorsulhat fel, hogy a földi életet is jelentő ökoszisztéma fél év alatt kártyavárként dőlhet össze

-állítják.

2020-ban rekordmértékben csökkent a brazíliai őserdők mérete, ami miatt az ottani esőerdő a szén-dioxid megkötése helyett nettó széndioxid-kibocsátó lett.

A tudósok szerit már valószínű, hogy már túl is léptük azt a pontot, amely után drámai és helyrehozhatatlan klímaváltozásra kell számítani.

Ketyeg az időnk, már nincs sok hátra

A tudósok gyors és radikális lépéseket sürgetnek; fel kell számolni a fosszilis energiahordozók felhasználását, mérsékelni kell a szennyezést, helyre kell állítani az ökoszisztémákat, növényi alapú étrendre kell áttérni, szakítani kell a jelenlegi növekedési modellekkel és stabilizálni kell a bolygó népességét

– idézi az MTI a szaklapban megjelent cikket.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.