CímlapsztorikÉrdekes világTudomány

Halálos koronavírus vírus végezhetett a dinoszauruszokkal, ahogyan az emberiséggel is fog?

Sokkoló bizonyítékok kerültek elő…

Mindig is tomboltak halálos influenzafajták…?

A kutatók megállapították egy dinoszaurusz maradványaiból, hogy egy influenzaszerű megbetegedés gyengítette le a szervezetét, mely végül a halálához vezetett.

Hirdetés

Vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a kór hasonló tüneteket produkált, mint az emberek számára is ismert egészségügyi panaszok.

A fosszília nyakcsontjainál egy szokatlan eltorzulásra figyeltek fel a szakemberek.

Azok a csontok egykoron az dínó légzőszervrendszerének a részét képezték, és a rendellenes megjelenésből arra lehet következtetni, hogy egy tomboló, légúti fertőzés lehetett a probléma.

Azt nem tudni pontosan, hogy ez a kórság volt-e halálos kimenetelű, de ha nem, a csorda akkor is kitaszíthatta, vagy hátrahagyhatta Dollyt miatta, ezzel pedig könnyebb célpontja válhatott az ellenséges ragadozóknak.

Összegezve tehát közvetlenül vagy közvetetten az influenza okozta az állat elpusztulását.

A tünetek feltehetőleg pontosan ugyanolyanok voltak, melyeket az emberiség is tapasztalhat egy komolyabb járványidőszakban: szúró köhögés, kontrollálhatatlan tüsszögés, magas láz és lüktető fejfájás.

„A kezedben tarthatod Dolly kövületét, és tudhatod, hogy 150 millió évvel ezelőtt az a dinoszaurusz ugyanolyan rosszul érezte magát, amikor beteg volt, mint amikor te vagy az.

Én személy szerint nem tudok olyan fosszíliát, amellyel kapcsolatba kerültem volna, ahol ennyire együtt tudtam volna érezni az állattal”

— olvashatjuk az egyik kutató szavait a ScienceAlert cikkében.

Hirdetés
Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.