CímlapsztorikÉrdekes világTudomány

Halálos marsi vírus irthatja ki az emberiséget – figyelmeztetnek a tudósok

Elszabadulhat a pokol, egy földönkívüli vírus vethet véget az emberek korának – hívják fel a figyelmet.

A kutatók attól tartanak, hogy a vörös bolygó meghódítása során olyan organizmusokkal találkozhatunk, amelyekkel szemben nem vagyunk immunisak.

Vagy ami még rosszabb: ezeket a fertőző szervezetek magunkkal hozhatjuk a Földre, hatalmas, pusztító járványt elindítva.

Hirdetés

A NASA már rengeteg marsi kőzetet gyűjtött össze, de a szakemberekben csak most merült fel komolyabban, hogy például a Perseverance marsjáró által kibányászott minták akár mikrobiális élőlényeket, és ezzel halálos veszélyt is rejthetnek magukban.

Mielőtt tehát elhozzuk őket a Földre, komoly óvintézkedéseket kell tennünk, nehogy pórul járjunk.

„Azt hiszem, nagyon alacsony a valószínűsége annak, hogy bármilyen élő szervezet található a Mars felszínén. De persze van valamennyi esély rá”

– mondta kissé nagyképűen és meggondolatlanul Peter Doran geológus, aki extrém környezetekben vizsgálja az élet lehetőségeit.

Szerencsére még van időnk felkészülni, hiszen mire rakományokat tudunk elszállítani a vörös bolygóról, addig eltelik jó pár év, illetve elköltünk még néhány milliárd dollárt.

Jelenleg a Perseverance marsjáró tartályában 8 darab kőzetminta található, például egy olyan kráterből, amelyben hajdan talán víz lehetett.

A port és szikladarabokat az eszköz fémhengerekbe zárja, ezekből 42 darabot tud majd megtölteni a marsi vándorlásai során.

Biztató lehet, hogy a Földön a mintákat közel 500 Celsius-fokra felhevítve akarják majd megvizsgálni, ez pedig elég lehet a különféle organizmusok elpusztításához is.

A csomag landolása azonban nem megy majd egyszerűn, ha tehát a marsi kapszulákból kiszabadul valami számunkra káros és veszélyes, annak beláthatatlan következményei lehetnek.

Hirdetés
Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.