CímlapsztorikÉrdekes világ

Haláltánc magyar módra: avagy életek EZREIT lehetett volna megmenteni, ha követjük Ausztriát

Ki ezért a felelős?

Miért tűnik úgy, mintha a járványkezelés szándékosan lenne elbénázva?

A hatalom a vírus megjelenése óta folyamatos “ütemtévesztésben” van!

Hirdetés

Nyilvánvaló és bárki számára leellenőrizhető az eredmény: egyelőre közel három és félszer annyian haltak meg Magyarországon.

Úgy tűnik, egyre több szakértői vélemény szerint fatális hibának látszik az Orbán-kormány döntése, amely alapján nem követték Ausztriát a járványkezelésben, hanem mindent egy lapra feltéve az ország mielőbbi átoltottságát erőltették a járvány harmadik hullámára válaszként.

A két ország járványügyi mutatói drasztikusan eltérnek egymástól, s ez nem csak a koronavírusos halálesetek számában mutatkozik meg.

A nyers adatok szerint március 30-ig év elejétől Ausztriában 3159 ember hunyt el úgy, hogy koronavírus tesztje pozitív volt, Magyarországon ugyanez az adat 10 898 fő.

Hozzá kell tenni, az osztrák statisztikákban semmivel sem számolják hanyagabbul a koronavírusos elhunytak számát, mint a magyarban.

A magyar kormány direkt máshogy csinált dolgokat, ennek katasztrofális következményei voltak

Ausztria járványkezelése sok szempontból különbözik az év vége óta a Magyarországétól, azonban néhány helyen olyan markáns különbségek látszanak, amelyek jó eséllyel komoly szerepet játszottak abban, hogy míg itthon teljes erejével tombol a brit mutáns által okozott harmadik hullám, addig a szomszédos országban még csak most tette be a lábát.

Persze ennek kifutását ott sem látni, hiszen a koronavírus járvány inkább maratonhoz hasonlít, semmint rövidtávfutáshoz.

Fontos különbségek, amiket a hazai járványkezelés elrontott

Az egyik legfontosabb különbség, hogy az osztrák kormány nem sunnyogta el december óta azt, amit a WHO már a Covid-19-es pandémia kirobbanása óta az egyik legfontosabb eszköznek tart: a tesztelést és a kontaktkutatást.

Idehaza gyakoralétilag ilyen nem is volt, vagy nem is létezett… Sokszor a tesztek is NAPOS késésekkel törétntek meg, így addig az illető azt sem tudta fertőz-e.

Hirdetés

Ráadásul sokan bírálják a házi karantént is, aminek kb semmi értelme, nem is nagyon ellenőrzik, a betegek szanaszétz-szaladgálnak sokszor fertőzöttként is, ha bírnak menni, ez jól mutatja hogy nem működik a polgárok fegyelméer alapuló házi karantén.

Szemben Thaiföldön az állami karanténnal, ahol mindenkit betesznek egy szigorúan őrzött helyre, és amíg fertőz el sem hagyhatja… Nem is volt ott harmadik hullám, de még második sem igazán!+

A másik lényeges különbség a két ország között az, hogy az osztrák járványügyi szakembereknek sikerült meggyőzniük a kormányt arról, hogy mekkora veszélyeket rejt magában a jóval fertőzőbb és súlyosabb megbetegedéseket okozó brit mutáns megjelenése és közösségi terjedése. Ennek felismerése vezetett oda többek között, hogy Ausztriában nem egyszerűen a kötelező maszkviselést írják elő a zárt terekben és minden olyan szabadtéri tevékenység során, ahol a nem egy háztartásban élők között nem biztosítható a 2 méteres távolság betartása, hanem az FFP2-es maszkot. Többek között a tömegközlekedési eszközökön is.

A nem alapvető élelmiszereket árusító üzletek nyitvatartási rendje is jóval szigorúbb hónapok óta a szomszédos országban. A december végi lezárásokat követően csak február első hetének végén tudtak kinyitni, FFP2-es maszk viselésének kötelezettsége mellett, úgy, hogy egy üzlethelyiségben legfeljebb egy vevő tartózkodhatott 20 négyzetméterenként.

Ezt hazánk nem enynier szigorúan és óriási késéssel hozta meg.

Kijelenthető tehát, hogy több ezer emberéletet lehetett volna megmenteni, ha Magyraország nem megy a saját feje után.

De hát mégis csak 10 millió doktor és virológus országában vagyunk…

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.