CímlapsztorikÉrdekes világTudomány

Hatékony a kísérleti terápia a rák ellen: korszakváltás jöhet

Vége a rákos megbetegedések korának, a terápia a leggyengébb ponton támadja a rákot, „kisöpri” a szervezetből. Az orvostudományi körökben korszakváltásról beszélnek.

Felfedeztek valamit, ami a kísérletekben teljesen ledöbbentette a tudósokat

Az amerikai kutatók az MS21 kódjelű molekula segítségével a tumor növekedését serkentő enzimet blokkolták.

A New Yorkban működő Mount Sinai kutatóinak olyan terápiás szert sikerült kifejleszteniük, amely gátolja a tumor növekedését lehetővé tévő biológiai folyamatot.

Hirdetés

Az egyelőre csak laboratóriumi körülmények között elvégzett kísérlet eredményeiről az Amerikai Rákkutató Szövetség lapjában, a Cancer Discovery-ben számoltak be a tudósok.

A terápia az MS21 kódejelű molekulára épül, ami blokkolja az AKT nevű gén enzimjét.

Az AKT a szakemberek meghatározása szerint egy olyan „rákgén”, ami egy olyan enzimet tartalmaz, ami a rákos sejtekben gyakran abnormális módon aktiválódik annak érdekében, hogy a tumort növekedésre bírja.

A szakemberek szerint a mostani eredmény arra szolgáltat bizonyítékot, hogy hatékony lehet az AKT gyógyszeres kezelése olyan rákos megbetegedések esetében, amelyek egy adott gén hibás működéséhez kötődnek.

Több millió rákbeteget lehet megmenteni világszerte, versenyt futnak az idővel

Ramon Parsons, a kutatás vezetője szerint a mostani eredmények biztatóak, így megindulhat az eljárás klinikai fejlesztése is.

„44 ezer daganatos megbetegedést vizsgálva arra jutottunk, hogy 19 százalékuknál van legalább egy olyan génmutáció, aminél hatékony kezelést jelenthet az MS21-terápia”

– emelte ki a szakember.

A szakemberek a jövőben azon dolgoznak, hogy egy klinikai körülmények között is működő terápiás eljárást fejlesszenek ki.

Ha ez sikerül, az komoly esélyt jelenthet a túlélésre a daganatos betegek számára.

Hirdetés
Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.