Érdekes világ

Hatósági áras lesz a friss tojás és a burgonya is, döntöttek a rezsiárakról is

A megszokott csütörtöki helyett ezúttal szerdán tartott Kormányinfót Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Mint az Orbán Viktor legutóbbi rádióinterjújából kiderült, kamatárstopról és újabb árstopról döntött a kormány az október 26-i kormányülésen, ahogy várható volt, ezek köré épült a szerdai Kormányinfó.

A miniszterelnök interjúját követően az Index több meg nem nevezett forrásnál is érdeklődött, mely termékeket érinti a kormány intézkedése.

Hirdetés

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a legfontosabb bejelentéssel kezdte: a kormány döntött róla, hogy bővíti az élelmiszerárstop alá vont termékek körét, méghozzá az alábbiakkal:

friss, M-es méretű tojás,
burgonya.
Azzal a kikötéssel, hogy az üzletben folytatott kereskedelmi tevékenység vagy csomagküldés esetén a bruttó kiskereskedelmi ár a 2022. szeptember 30. napján alkalmazott árnál nem lehet magasabb.

A többi termékhez hasonlóan az élelmiszerárstop az M-es méretű tojás és a burgonya esetében is év végéig tart, ám árstop vélhetően nem az újburgonyára és az édesburgonyára vonatkozik.

GULYÁS GERGELY ARRÓL TÁJÉKOZTATOTT:

DECEMBER 31-IG DÖNTÖTTEK A REZSIÁRAKRÓL, A RENDSZERHASZNÁLATI DÍJ NEM EMELKEDHET A LAKOSSÁGI FOGYASZTÓK SZÁMÁRA JÖVŐRE SEM,

miután azonban az energia drágább lesz, magasabb áron tudnak vásárolni is, de az emelkedés nem jelenthet terhet a lakosságnak.

A kormány ezért extraprofitadót vet ki a kiegyenlítő szolgáltatást nyújtó erőművekre, 2022-ben 13 százalékban, 2023-ban pedig 10 százalékban állapítják meg az adókulcsot, ez mintegy 40 milliárd forint pluszt jelent a költségvetésnek.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.