CímlapsztorikÉrdekes világ

Henry Kissinger: Ukrajna adja fel, vagy jön a harmadik világháború

Henry Kissinger ultimátumot adott az ukránoknak?

“Remélem az ukránok a hősiességükhöz fogható bölcsességről tesznek majd tanúbizonyságot”

Egy ország feláldozása zajlik azért, hogy ne törjön ki a harmadik világháború?

Hirdetés

Már Joe Biden is azt mondja, hogy Ukrajnának fel kellene adnia a területeit, a béke érdekében. Nektek mi a véleményetek erről?

A davosi világfórumon szólította fel Ukrajnát

Ukrajnának területet kellene átengednie Oroszországnak a háború befejezéséhez – szorgalmazta Henry Kissinger egykori amerikai külügyminiszter a davosi Világgazdasági Fórumon.

A The Washington Post című amerikai lap keddi beszámolója szerint Kissinger azzal érvelt, hogy az Egyesült Államoknak és a nyugati országoknak nem szabadna Oroszország szégyenteljes vereségére törekedniük Ukrajnában, mert ez súlyosbíthatja Európa hosszú távú stabilitását.

Kissinger hangsúlyozta, hogy a nyugati országoknak tudatában kell lenniük, hogy Oroszország mennyire fontos Európának, s nem szabad, hogy “a pillanat hevében elragadtassák magukat”.

A volt külügyminiszter emellett arra bátorította a Nyugatot, hogy bírja rá Ukrajnát tárgyalásokra a status quo ante, vagyis a háborút megelőző állapot helyreállítása alapján.

Szorít az idő, a harmadik világháborút kockáztatják az ukránok?

“A tárgyalásoknak az elkövetkező két hónapban kell megindulniuk, mielőtt olyan zűrzavar és feszültség keletkezne, amellyel már nehéz lenne megbirkózni. Ideális esetben a választóvonalnak a status quo ante helyzethez való visszatérésnek kell lennie”

– mondta a 98 éves politikus Davosban.

“A háború ezen a ponton túli folytatása már nem Ukrajna szabadságáról, hanem egy új háborúról szólna, amely már Oroszország ellen folyna” – tette hozzá.

A The Washington Post szerint a Kissinger által hivatkozott status quo ante annak az állapotnak a helyreállítását jelentené, amelyben

Hirdetés

Oroszország ellenőrizte a Krím félszigetet és informálisan fennhatóságot gyakorolt a kelet-ukrajnai donyecki és luhanszki szakadár területek felett.

Kissinger, aki az államok gyakorlati céljait erkölcsi és elvi megfontolások előtérébe helyező reálpolitikai megközelítés híve, arra szólította fel az európai vezetőket, hogy ne veszítsék szem elől Oroszország helyét Európában, amivel azt kockáztatnák, hogy Moszkva tartós szövetséget köt Kínával.

“Remélem az ukránok a hősiességükhöz fogható bölcsességről tesznek majd tanúbizonyságot.”

-mondta.

Joe Biden is felszólította Ukrajnát

Már Joe Biden is azt mondja, hogy Ukrajnának fel kellene adnia a területeit, a béke érdekében.

Joe Biden elnök nem zárta ki annak lehetőségét, hogy Ukrajna Oroszországnak adja területeinek egy részét, ha ez véget vet a háborúnak. Összességében viszont úgy látja, erről az ukrán vezetésnek kell döntést hoznia, nem az Egyesült Államok fogja eldönteni, mi lesz az ukrán területekkel.

Biden kijelentette, hogy kezdettől fogva úgy gondolta, hogy semmilyen döntést nem szabad Ukrajnával kapcsolatosan kívülről hozni, hiszen az ő országukról van szó, így nekik kell arról is dönteniük, hogy milyen megállapodás mentén zárják le a háborút.

Hozzátette viszont:

Előbb-utóbb lesz valamilyen megállapodás majd a tárgyalások alapján. Nem tudom, mi lesz majd benne, senki nem tudja most még. De addig is, olyan helyzetbe fogom hozni az ukránokat, hogy meg tudják magukat védeni

– mondta Joe Biden amerikai elnök.

Tehát nem zárta ki, hogy végül egy olyan megállapodás születik majd, melynek kapcsán Ukrajna lemond egyes területekről, viszont összességében az az álláspont, hogy az Egyesült Államok nem fog beleszólni, ha Ukrajna területveszteséggel zárja le a háborút.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a háború eleje óta egyértelműen azon az állásponton van, hogy Ukrajna nem adhat fel egy négyzetmétert sem az oroszoknak.

Nektek mi a véleményetek erről?

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.