CímlapsztorikÉrdekes világ

Hóviharok, 100 km-s szél, mínusz 20 fok – lecsap az országra a szibériai hideg!

Az év eddigi legmarkánsabb időjárás-változása vár ránk. Kiadták a figyelmeztetést!

100 km/h-s széllel, havazással csap le ránk az ítéletidő a hét második felében.

A változást előidéző ciklon szerdán éri el az országot, melynek eleinte az előoldalán leszünk, így az északi megyéket leszámítva megenyhül az idő, és délen ismét 8-10 fok lesz.

Hirdetés

Északra azonban nem tud feljutni a meleg, ott fagypont körül alakul majd a hőmérséklet – írja a metkep.hu.

De már szerdán is jelentős mennyiségű csapadék hullhat, ami északon, északnyugaton havas eső, eső és hó formájában valószínű. Megmaradó hó azonban csak északnyugaton lehet.

Csütörtök hajnalban a telet szeretők kezdhetnek izgulni, mivel hidegfront érkezik. Ekkor viharos, általában az óránként 60-80 kilométert, a Bakonyban, a budai hegyekben, a Pilisben, az Alpokalján és a Börzsönyben, valamint a Balatonnál esetleg a 100-110 km/h is elérhetik a legerősebb széllökések.

Ezzel a széllel pedig sarkvidéki hideg tör be, ami órákon belül néhol közel húszfokos lehűlést okoz. Éjjel még csak az ország nyugati és északi harmadán, reggelre már a Tisza vonalánál is fagyhat.

Estére országszerte mínusz öt fok köré, alá, északon akár mínusz tíz fok alá csökkenhet a hőmérséklet. Ez annak fényében kifejezetten extrém, hogy hajnalban a Dunától keletre 7–12 fokot mérhetünk.

Péntek reggelre ezeken a részeken is mínusz 7, mínusz 10 fokig hűlhet a levegő, miközben erős, viharos szél fújhat. A csapadék estétől nyugat felől gyors ütemben vált át havazásba, és a déli órákban már országszerte hó formájában hullhat.

A hétvégén pedig országszerte hullhat hó, de a legtöbb hóra jelen állás szerint a keleti megyékben készülhetünk, akár 8-10 cm-t meghaladó is eshet.

Éjszakánként -15 fokig is süllyedhet a hőmérő higanyszála, és nappal sem lesz melegebb -5 foknál. Vasárnapra virradóra pedig a -20 fokok sem kizártak.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.