CímlapsztorikÉrdekes világTudomány

Húsevő baktérium kezdett el terjedni: képes belülről “megenni” az embert

A V. vulnificus a testbe bejutva képes elpusztítani a lágy szöveteket.

A kórokozó nyílt seben, vágáson vagy karcoláson keresztül tud belépni a szervezetbe, ritka esetekben akkor is előfordulhat fertőzés, ha valaki friss tetoválással úszik a tengerben.

A V. vulnificus a testbe bejutva képes elpusztítani a lágy szöveteket, ezért a kórokozót húsevő baktériumnak szokták nevezni.

Hirdetés

A véráramot érintve életveszélyes, lázzal, hidegrázással, veszélyesen alacsony vérnyomással és hólyagos bőrelváltozásokkal járó betegséget okozhat.

A szennyezett tengeri táplálékok elfogyasztásával hasmenés, gyomorgörcs, hányinger, hányás és láz jelentkezhet.

A fertőzöttek gyakran intenzív ápolásra és végtag-amputációra szorulnak, a betegség esetenként néhány nap alatt halálossá válhat.

A fertőzés viszonylag ritka, az Egyesült Államokban évente mintegy 80 ezer embert érint, és százszor halálos kimenetelű.

Az esetszám 1996 és 2005 között 41 százalékkal nőtt Amerikában, ennek hátterében a víz sótartalmának változása, valamint a felmelegedés állhat.

A V. vulnificus egy főként meleg, sós vízben előforduló baktérium. Idén szeptemberben a hurrikán miatt a szennyvíz elkeveredett a part menti vízzel, növelve a kórokozók mennyiségét.

Az áradások következtében az emberek ráadásul nagyobb eséllyel kerültek érintkezésbe a baktériummal.

Azonban az éghajlat változás, a felmelegedés miatt egyre terjed, és sokak szerint hamarosan más kontinenseken is elterjedhet.

Ezzel pedig eddig nem ismert, nem látott kórokozókkal kell szembenéznie akár az európai embernek is.

Hirdetés
Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.