Tudomány

Idegen élet a Szaturnusz holdján: Több ezer kilométeres vízoszlop kitörését észlelték

Igazi áttörést jelentettek be.

Ez akár egy földönkívüli élet közvetett nyoma is lehet amit most észlelni sikerült a James Webb segítségével.

A tudósok komoly áttörésről beszélnek.

Hirdetés

Ez lehet az élet egyik legegyértelműbb nyoma

A James Webb űrtávcső (JWST) segítségével „rendkívül kiterjedt vízoszlopot” figyeltek meg csillagászok a Szaturnusz jeges holdján, az Enceladuson.

A rekordméretű kitörés közel 10 ezer kilométerre távolodott el a hold felszínétől, és másodpercenként 300 literes sebességgel zakatolt a világűr felé.

Az Enceladusról, amelynek jég borította külső kérge alatt mély, sós vízű óceán rejlik, már korábban is tudható volt, hogy időnként vízgőzt bocsát ki az űrbe, de ilyen méretű oszlopot még nem láttak kitörni az alig 500 kilométer átmérőjű holdról.

A 2022 novemberében végzett megfigyelés során a JWST közeli infravörös spektrográf műszerével (NIRSpec) készítettek felvételeket.

Élet lehet a felszín alatti óceánjaiban

A megfigyelések nemcsak a Földön túli élet egyik legígéretesebb helyszíneként titulált Enceladus kutatására nyitnak új ablakot, hanem a James Webb űrtávcső képességeit is tovább bizonyítják – eddig nem volt egyértelmű, hogy milyen részletességgel tudja elemezni az óceánokkal borított világokat.

„Az Enceladus felszíni hőmérséklete -200 Celsius-fok. Dermesztő hideg. De úgy véljük, a hold magja elég forró ahhoz, hogy felmelegítse a vizet, aminek következtében ilyen kitörések történnek”

– mondta a BBC-nek Catherine Heymans csillagász.

„Tudjuk, hogy a földi óceán mélyén ilyen zord körülmények között is van élet. Ezért olyan izgalmas látni ezeket a kitöréseket az Enceladuson.

Emiatt pedig egyre biztosabbak abban a szakértők, hogy az Enceladuson is lehet élet, egész pontosan a felszíne alatt.

Hirdetés

Hogy ez milyen fejlettségű, összetettebb vagy egyszerűbb életformákat takar, ezt egyelőre nem tudni.

Azt viszont egyre többen beszélik tudományos berkekben, hogy a földönkívüli élet első bizonyítékait ezen a holdon fogják megtalálni a tudósok a közeljövőben, ami maximum éveket jelent.

Az Enceladuson az általunk ismert élethez gyakorlatilag minden összetevő megtalálható, például a víz, az energia és az adott kémiai jellemzők.

Éppen ezért a következő pár évben a NASA emberei missziókat terveznek majd oda, melyek után képesek lehetünk feltárni azt, hogy mi van a jégpáncél alatti óceánokban.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!