CímlapsztorikEgészségünk

Igazi csodaszer a belőle készült főzet: ki tudja mi ez?

Már az ókorban is tisztában voltak hihetetlen egészségügyi hatásaival, ma is minden kertben ott van, sokan mégis “gyomnak nézik” és nem használják fel.

Sokan az egyik legelső tavaszi gyógynövényként tartják számon és valóban ilyenkor kezd nőni és be lehet takarítani a friss, még zsenge leveleket.

A szervezetünk számára igazi “zöld arany”, ár nagymamáink is tudták mire jó és hogy mennyire meghálálja az egészségünk, ha rendszeresen fogyasztjuk.

Hirdetés

Sokszor az egész kertet beborítja, csupasz kézzel hozzáérni azonban óvatosan szabad, mert kiütéseket okoz.

Na, kitaláltátok már, hogy mi ez?

A csodálatos csalán!

Gazdag A- és C-vitaminban, vasban, kalciumban, káliumban és mangánban, ezenkívül meglepően magas a fehérjetartalma is.

A zsenge csalánhajtásokból a spenóthoz hasonló főzelék, pestó vagy ízletes krémleves is készíthető, azonban kúraszerűen érdemes teát főzni belőle, és legalább 2-3 héten keresztül fogyasztani.

A csalánt régóta használják különféle ízületi problémák, mozgásszervi betegségek és reumás panaszok enyhítésére.

Nem csak frissen fogyasztható, hanem kapszulában vagy teaként is használható, hiszen gyulladáscsökkentő vegyületeket és mikroelemeket (például kalcium, magnézium, C- és K-vitamin) tartalmaz.

Ezek segítenek a csontok és ízületek erősségének, rugalmasságának és ellenálló-képességének megőrzésében.

A csalán természetes gyulladáscsökkentő, antihisztaminokat is tartalmaz, amelyek enyhíthetik a szénanáthás tüneteket, az orrdugulást, köhögést, tüsszögést, szem- és orrviszketést.

Hirdetés

Segít eltávolítani a szervezetből a méreganyagokat, amelyek fokozhatják az ekcéma tüneteit. Allergia vagy ekcéma esetén igyunk naponta 2-3 csésze csalánteát.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!