Tech-Kütyük

Így mozgat tárgyakat a hang – VIDEÓN a sci-fibe illő technológia

Jöhet a tárgyak mozgatása anélkül, hogy hozzájuk kellene érnünk?

A Tokyo Metropolitan University (TMU) kutatói egy új technológiát fejlesztettek ki, amely lehetővé teszi a tárgyak mozgatását anélkül, hogy bárki hozzányúlna ezekhez.

A kis tárgyakat hanghullámokkal manipulálják.

Hirdetés

A szakemberek egy félgömb alakú ultrahang-átalakító segítségével térbeli akusztikus mezőt hoztak létre, amely felemeltegy fényvisszaverő felületről egy kis műanyag gömböt

– olvasható a Japanese Journal of Applied Physics című tudományos folyóiratban.

A tárgyak érintés nélküli mozgatása amúgy nem újdonság: az optikai csapdázás nevű technológiát évek óta használják a biológiában és a vegyészetben.

Íme a lenyűgöző felvétel a kísérletről:

A 2018. évi fizikai Nobel-díj felével is ennek a technológiának az eredményét ismerték el.

Ezekben az esetekben azonban lézersugarat használnak, szemben a mostani kutatásokkal, ami hanghullámokkal váltja ki az optikai hullámokat. Ennek az akusztikus csapdázásnak több előnye is lehet.

A hanghullámok az anyagok szélesebb körére alkalmazhatók, és akár milliméter méretű részecskék is sikerrel mozgathatók.

Egyelőre nem könnyű pontosan vezérelni az ultrahang-átalakító nagy tömbjeit valós időben, emellett nehéz megtalálni a megfelelő hangmezőt ahhoz, hogy az objektumokat távolabb emeljék a jeladóktól.

Noha a részecskék stabilan és a csapdában tartása terén még sok akadályt kell legyőzni, a japánok új technológiája fontos előrelépést jelent az akusztikus csapdák szélesebb körű felhasználása felé.

Hirdetés
Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!