Érdekes világ

“Így tüzeljük el a jövőnket”-akár ezzel a címmel is megjelenhetett volna a kormány rendelete?

Durva kritikákat kapott a fakitermelésről szóló rendelet. Egyesek szerint Orbán azt csinálja most a magyar erdőkkel, mint Bolsonaro brazil elnök az esőerdőkkel. .

..ami teljesen abszurd, ésszerűtlen módon változtatta meg a fakivágásokra vonatkozó szabályokat.

Az új szabályozás joggal háborít fel minden, a környezetéért, jövőért kicsit is aggódó állampolgárt, így minket és az egész magyar környezetvédelmi civil szférát is🤯😡

Hirdetés

Az alábbiakban a Greenpeace Magyarország közleményét idézzük:

“Végzetes hiba! 😱 Egy új kormányrendeletnek köszönhetően mostantól tarra lehet vágni a védett és Natura 2000 területeken lévő erdőket is ráadásul úgy, hogy nem kötelező őshonos fafajokkal újratelepíteni. (Ez legalább eddig előírás volt.)

Az ökológiai és klímaválság 🔥🌡️ kellős közepén egyáltalán nem szabadna őshonos fákat, pl. alföldi tölgyeseket, bükköt vagy a folyóinkat kísérő ligeterdőket kivágni.

Ezek azok, amelyek még valamennyire élhetővé teszik az országot: óriási mennyiségű szén-dioxidot kötnek meg, árnyékolnak, párásítanak, hűsítenek.🌳

Az ökológiai és klímakatasztrófa küszöbén nem engedhetjük meg, hogy fakivágásokkal még tovább pusztítsák erdeinket, hogy kielégítsük a tűzifára való növekvő igényt.

A frissen kivágott tűzifának nem is lenne elég ideje állni, hogy elérje az ún. légszárazságot (ehhez a NÉBIH szerint legalább 8-10 hónapra lenne szükség, de akár egy-másfél év is lehet). Ráadásul hazánkban jellemző, hogy a tűzifát rossz hatásfokú kályhákban, elavult vegyes tüzelésű kazánokban égetik el,

azaz garantált a pazarló többletfelhasználás és a vizes fa elégetéséből adódó, fokozott légszennyezés.
Mivel az elmúlt években nem nagyon pörgött a megújulók és az energiahatékonysági beruházások támogatása 😡, a kialakult energiaválságot most hirtelen kell kezelni.

Létfontosságú, hogy a kormány és az önkormányzatok radikális takarékossági intézkedéseket vezessenek be, amivel csökkentik az energiahordozók felhasználását (pl. középületek, bevásárlóközpontok fűtési hőmérsékletének csökkentésével).

Ugyanakkor fontos, hogy a szociálisan rászorulóknak is biztosítsák a feltételeket, hogy törvényes módon fűthessenek, és részt vehessenek a felújítási programokban.

Hirdetés

A kormánynak gondoskodnia kell arról, hogy mindenki számára legyen elérhető és megfizethető legalább a minimális komforthoz szükséges fűtőanyag, de erre nem az erdeink kivágása és kiárusítása a megoldás ❗❗❗”

Ti mit gondoltok erről?

A szükség nagy úr?

Vagy lenne más megoldás is?

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.