EgészségünkTudomány

Ijesztő: egyetlen éber éjszaka alatt két évet öregedhetünk – állítják a tudósok

Az éjszakai teljes ébrenlét lehet a korai halálozások egy részének a kiváltó oka? Az eredmények még a tudósokat is megdöbbentették.

A Journal of Neuroscience című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányban sokkoló eredményekről számoltak be a tudósok.

A kutatók becsléseket készítettek az alváshiányos emberek agyának mágneses rezonanciás (MRI) felvételéből, amelyet összehasonlítottak ugyanezen emberek agyának egy teljes éjszakai alvás utáni MRI felvételével.

Hirdetés

A kutatás eredménye ijesztő volt.

Kiderült ugyanis, hogy egy éjszakányi teljes alvásmegvonás hasonló változásokat okoz az agyban, mint amilyeneket egy-két évnyi öregedés után tapasztalhatunk.

Igen, vagyis ez azt jelenti, hogy leegyszerűsítve ha egy teljes éjszakát fennmaradunk, akkor akár két évet is veszthetünk az életünkbő.

Legalábbis elméleteben, de a történet és a folyamat még tovább bonyolódik.

A tudósok összesen 134 résztvevőt vizsgáltak, akiket négy csoportba osztottak:

Teljes alvásmegvonás (egy éjszakán át nem aludtak), részleges alvásmegvonás (három óra ágyban töltött idő egy éjszakán át), krónikus alvásmegvonás (öt éjszakán át öt óra ágyban töltött idő öt éjszakán át) és egy kontrollcsoport (nyolc óra ágyban töltött idő minden éjszaka).

Minden csoportnak volt egy olyan napja is, amikor az alvásmegvonás előtt nyolc órát töltöttek az ágyban, az alvásmegvonás után pedig regeneráló alvást is kaptak, mikor egy teljes éjszakán át aludhattak.

A kutatók minden éjszaka után MRI-vizsgálatot végeztek az alanyokon, hogy összehasonlíthassák, milyen állapotban volt az agy az alvásmegvonás előtt és után, illetve egy teljes éjszakai pihenés után.

A vizsgálat után a kutatók azt találták, hogy

Hirdetés

az egy éjszakán át nem alvó csoport esetében az algoritmus átlagosan egy-két évvel idősebbnek becsülte meg őket, mint amennyit a kiindulási helyzetben megjósoltak, ugyanakkor ez a különbség a regeneráló alvás után eltűnt.

A részleges és a krónikus alvásmegvonás csoportjaiba tartozó alanyoknál a kutatók nem találtak szembeötlő különbséget a kontrollcsoport eredményeihez képest, tehát csak a teljes éjszakán át tartó alvásmegvonásnál észlelték a látszólagos egy-két évnyi öregedést.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!