Tudomány

Ijesztő elmélet a földönkívüliekről: az emberiség sorsa pecsételődhetett meg

Egy új kutatás rendkívül aggasztó teóriával állt elő a földönkívüliekkel kapcsolatban.

Egy új kutatás szerint már évmilliárdokkal ezelőtt lejátszódhatott az intelligens civilizációk csúcsidőszaka…

Lehet, hogy hibás a híres Drake-formula

A híres formula lényege az, hogy ezzel lehet a tudósok szeritn viszonylag pontosan meghatározni, hogy vajon mennyi fejlett földönkívüli civilizáció létezhet a világegyetemben.

Hirdetés

A formulát ugyan rengeteg bizonytalanság övezi (épp emiatt valós számításra nem is igazán lenne alkalmas), de az eredeti paraméterei alapján elvileg 10 ilyen civilizáció lehet.

Más, modernebb átdolgozása a formulának pedig azt hozta ki, hogy csak a mi galaxisunkban akár 211 fejlett, intelligens, akár kommunikálni is képes civilizáció élhet.

Azonban egy új kutatás során a tudósok olyan tényezőre bukkantak, ami jelentősen csökkentheti a velünk egyszerre létező idegen civilizációk számát.

Míg a Drake-formula a galaxisunkra koncentrál, addig a kutatásban a teljes Világegyetemet vizsgálta David Garofalo fekete lyukakkal foglalkozó fizikus-asztrofizikus, a kutatást a Universe Today ismertette.

A kutató elméletének lényege, hogy számításkor figyelembe kell venni a csillagkeletkezéseket, mivel ezekkel járt együtt a nagyobb mértékű bolygókeletkezés is.

Egyedül vagyunk a kozmoszban mint az ujjunk

A fekete lyukak egyaránt serkenthetik vagy elnyomhatják a csillagkeletkezést, a saját tulajdonságaiktól és a környezetüktől függően – a kutató a munkájában azt mérte fel, ezek a folyamatok mikor és hogyan érvényesültek.

Magyarul, a ritkább környezetű galaxisokban nagyobb az esélye annak, hogy olyan körülmények alakulhassanak ki, ahol előbb-utóbb megszülethet az élet, s talán az intelligens civilizációk is létrejöhetnek.

A kutató kiszámolta azt is, hogy mikor voltak olyanok a körülmények a Világegyetemben, amikor e ritka környezetben születő fekete lyukak megfelelő életfeltételekhez vezető nagy fokú csillagkeletkezést serkenthettek.

Arra jutott, hogy ez az időszak kb. 11 milliárd évvel ezelőtt volt, és ha a Föld születése és az itt kialakult technikai civilizáció közti időt is hozzászámoljuk,

Hirdetés

akkor nagyjából 6 milliárd éve lehetett a civilizációk csúcsidőszaka!

Az elképzelés szerint tehát az emberiség kivételesen későn jött létre, így sokkal kisebb eséllyel találkozhat (kommunikálhat) egy másik technikai civilizációval.

Hogy egyedül lehetünk-e teljesen a kozmoszban, azt nehéz ezek alapján megmondani.

Ugyanakkor sokak szerint ez egyértelmű magyarázattal szolgálhatna arra, hogy miért nem találkoztunk még másokkal is.

Mert talán már nincs is odakint senki, és minden civilizáció eltűnt, kivéve a miénket.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!