CímlapsztorikTudomány

Ijesztő jóslat, tömeges kihalás jöhet: megkongatták a vészharangot

Tömeges tengeri kihalás veszélye áll fenn, összeomlóban van a Föld összes életfenntartó rendszere.

Nagy a baj, elkezdett összeomlani minden

A világ tengervizének hőmérséklete folyamatosan emelkedik a fosszilis tüzelőanyagok elégetéséből származó többlethő miatt, miközben az óceán oxigénszintje csökken és a víz savasodik a légkörből származó szén-dioxid felszívódása miatt

– írta a The Guardian.

Hirdetés

Az óceánok lényegében nem kapnak levegőt, így túlmelegednek: az oxigénhiányos óceáni vizek mennyisége az 1960-as évek óta megnégyszereződött.

Ráadásul a nagy vizek egyre élhetetlenebbek, a kagylók és a garnélarákok például a tengervíz savasodása miatt nem képesek megfelelően kialakítani a héjukat.

A globális felmelegedés egyre növekvő kockázata vetekszik mindennel, ami a Föld történetében több tízmillió év alatt történt

– figyelmeztettek a kutatók.

A körülmények nagyon hasonlítanak a 250 millió éve történt tömeges kihaláshoz. Ekkor a bolygó tengeri állatvilágának akár 96 százaléka is elpusztulhatott.

Megszűnik a teljes tápláléklánc

300 év alatt a globális vizes élőhelyek mintegy 90 százaléka eltűnt, a megfigyelt 3741 édesvízi populáció (944 emlős-, madár-, kétéltű, hüllő- és halfaj) pedig átlagosan 84 százalékkal lett kisebb.

A folyamat pedig nem állt meg napjainkban sem, a mi évszázadunkban a vadon élő fajok egyötödét fenyegeti a kihalás az éghajlatváltozás következtében.

A növények kihalási kockázata szintén hatalmas: a dokumentált növényfaj-kihalás az emlősök, a madarak és a kétéltűek együttes csökkenésének kétszerese.

Márpedig az emberiség fennmaradása nagyban függ a természetes folyamatoktól: az élelmiszertermelésünk 35%-a a beporzásnak köszönhető, a világ lakosságának pedig 10-12%-a számára nyújt megélhetést a halászat és haltenyésztés. Sőt, a hal 4,3 milliárd ember elengedhetetlen fehérjeforrása.

Hirdetés

Mindezek azóta még inkább elfajultak.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.