Érdekes világTech-Kütyük

“Isten rúdjaként” emlegették az atombombánál is pusztítóbb fegyvert, melyet végül soha nem vetettek be

Állítólag annyira nagy pusztítást tudott volna okozni, hogy jobbnak látták, ha soha nem vetik be. Mintha egy tíztonnás meteor csapódna be: nincs az a föld alatti bunker, vagy megerősített épület, ami képes lenne ellenállni neki.

Isten rúdját valójában nem csak a durvasága miatt nem vetették be, hanem mert senkinek sem volt pénze megépíteni, ráadásul a technológia akkoriban nem volt teljesen megvalósítható.

Az ereje halálosabb és jóval nagyobb lett volna bárminél, még az atombombánál is.

Hirdetés

Ez volt ugyanis a hidegháború legbrutálisabb, ám soha meg nem épített fegyvere.

Úgy működött volna, hogy egy súlyos és nehéz rudat dobtak volna le a magasból – az űrből – a célterületre, ezt fejlesztették aztán tovább elviekben.

Égből érkező pusztítás

Eredetileg egyfajta elődként már ott volt az 50-es években létrehozott Project Thor kódnevű szuperfegyver, mely egy atombombának megfelelő pusztításra lett volna képes.

Előnye lett volna, hogy nem jár volna nukleáris szennyezéssel, és sokkal mobilisabb lett volna.

Az Isten rúdjainak vagy volfrám mennydörgésnek is becézett fegyvert a Boeing kutatója, Jerry Pournelle találta ki.

Isten rúdja és annak működési elve

A fegyver elve az volt, hogy volfrámból építette volna egy 6 méter hosszú rudat, ami 30 cm vastag, és ezekből gyártottak volna több százat.

Ezeket katonai műholdakba építették volna, majd felküldték volna ezeket Föld körüli pályára, hogy aztán ott őrszemekként keringjenek.

Amikor szükség lett volna rá, akkor a megfelelő célpontra egyszerűen rádobták volna ezeket a volfrám rudakat.

A lövedék nagyjából a hangsebesség 10-szeresével éri el a célpontot, ahol a becsapódás után kő kövön nem marad. Mintha egy tíztonnás meteor csapódna be: nincs az a föld alatti bunker, vagy megerősített épület, ami képes lenne ellenállni neki.

Hirdetés

Kicsiben a Vietnami háborúban vetették be

A rudak azért készültek volna volfrámból, mert azok nem égtek volna el a Föld légkörében, mint szinte minden más.

A rudakat nem tudták volna akkoriban manőverezni így a célra rádobni, ez később került be elméleti szinten a megvalósítandó problémák közé.

Azonban kicsiben egy ehhez hasonló fegyvert bevetettek a Vietnami háborúban.

A Lusta kutya becenevű minibombákkal pár 1000 méter magasról szórták a dzsungelt; az alig 20 grammos fémdarabok ezrei kb. 800 km/h sebességre gyorsulva csapódtak be, szétszaggatva a dzsungel növényzetét és akár 15-20 centi betont is átütve.

A jövő csillagháborús fegyverzete?

Az elmúlt években újra és újra előkerült Isten rúdjának a terve. Sőt, egyes összeesküvés elméletek szerint ezt már titokban rég megvalósították a Pentagon parancsára.

Mások úgy tudják, hogy először a hidegháborút követően komolyabban George Bush elnöksége alatt jött szóba a fegyver megépítésének lehetősége.

Most pedig Donald Trump űrháborús tervei hívták újra életre a szóbeszédet és a vitákat arról, hogy meg kellene-e építeni egy ennyire pusztító fegyvert.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!