CímlapsztorikÉrdekes világ

Itt a rendelet: este fél 10-ig lehetnek majd nyitva a teraszok, védettségi igazolványt nem írtak elő

‼️A vendégeknek nem kell maszkot viselniük a vendéglátóhelyek teraszán, a felszolgálóknak igen. Fontos részletek derültek ki!‼️

Készülhetnek a nyitásra a vendéglátóhelyek teraszai – közölte a kormány a honlapján.

Orbán Viktor szerda délután bejelentette, hogy amint 3,5 millió embert beoltanak az országban, megnyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai. Ennek bekövetkeztét jövő hét szerdára vagy csütörtökre jósolta a miniszterelnök. Emellett azt is elmondta, hogy a teraszdíjat eltörlik.

Hirdetés

A védelmi intézkedések feloldásának második fokozatáról a Magyar Közlönyben most ismertetett jogszabály szerint a teraszok, kerthelyiségek reggel 5 óra és este fél 10 között lehetnek nyitva. Az ott tartózkodó vendégeknek nem kell maszkot viselni, de a felszolgálóknak igen.

A kormányrendelet szerint a védelmi intézkedések betartásáról az üzemeltető köteles gondoskodni.

A szabályok be nem tartása esetén a vendéglátó üzlettel szemben 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedő bírság szabható ki, de akár a vendéglátóhely bezáratása is elrendelhető.

A szabályokat be nem tartó vendéggel szemben pedig szabálysértés esetén 5 ezer forinttól 500 ezer forintig terjedő pénzbírság is kiszabható.

Új információ, hogy a mellékhelyiségeket a vendégek is használhatják, azonban a rendeletben leszögezik, hogy a vendéglátó üzleten belül a megrendelt étel, illetve ital fogyasztása tilos.

Annak viszont nem találtuk nyomát a rendeletben, hogy szükséges-e védettségi igazolvány a teraszok használatához. A hvg.hu megkereste a Kormányzati Tájékoztatási Központot, de ők válaszul csupán a linket küldték el, a kormany.hu-s cikkhez.

Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón azt mondta, hogy a jövő héten nyitó vendéglátóhelyeken sehol nem teszik kötelezővé a védőoltást a dolgozóknak sem.

“A védettségi igazolvány most is érvényes, csak egyelőre nem társulnak hozzá olyan értékek, hogy sok haszna legyen” – mondta, hozzátéve, hogy szerinte négymillió beoltott után lesz jelentősége annak, hogy rendelkezik-e valaki ezzel az igazolvánnyal.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.