Egyéb

Jön a harmadik világháború rémképe: a világtérkép vörösbe borult?

A geopolitikai elemzők szerint bármikor kirobbanhat az országok, kontinensek közti nagy háború, annyira pattanásig feszült egyes hatalmak viszonya, szembenállása.

Az emberiség a harmadik világháború előszobájában toporog?

Feszültségek a világban

Egyre nagyobb feszültségek érzékelhetők a világban. A világtérkép, mely a potenciális háborús gócpontokat mutatja, ma gyakorlatilag teleesne vörösbe borulna, vagy úgy nézne ki, mint egy himlős gyermek.

Hirdetés

Nincs olyan pont, vagy földrész, ahol ne lennének kisebb-nagyobb fegyveres konfliktusok.

Sőt, a helyzet annyira súlyos, hogy egyes geopolitikai elemzők még azt is bátorkodnak kijelenteni, hogy valójában egy hidegháborús szakaszban vagyunk.

Vagy véget sem ért a második világháborút követő hidegháborús helyzet, hanem egy harmadik világháborúvá eszkalálódhat.

Iráni atomalku, felrúgott status quo

Ma semminek nincs fedezete. A politika és az aláírt szerződések semmisek. politika haszonszerzés, ígérgetés, majd ígéret szegés követik egymást.

Míg ez belpolitikai szinten nem jelent veszélyt, a külpolitika ilyen szintű erkölcsi “süllyedése” azt eredményezte mára, hogy nincs adott szó, semminek nincs súlya, következménye.

Ott van az USA és az általuk egyoldalúan felrúgott iráni atomalku.

Az atomalkut összesen 6 nagyhatalom írta alá.

Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Oroszország, Franciaország, Németország és Kína – kötött Iránnal, és amelyet a Trump-kormányzat 2018 májusában felmondott.

Trump aztán durva diplomáciai lépést tett, és azt nyilatkozta, hogy megtiltja Iránnak azt, hogy atomfegyvert fejlesszen ki.

Hirdetés

Irán pedig nemrég bejelentette, hogy az utóbbi időben megsokszorozta urándúsításának ütemét, és várhatóan tíz nap múlva az enyhén dúsított uránkészlete meghaladja majd a 2015-ben kötött atomalkuban meghatározott mennyiséget.

250 éves világrend bomolhat meg

Ilyen és ehhez hasonló “szerződés szegések” zajlanak az elmúlt időszakban. Minden politikai erő, és nagyhatalom úgy fordul, ahogyan az érdekei, vagy az aktuálpolitikai széljárás meghatározza.

Ez a következmények nélküli, a “pillanat uralására” alapozó politika pedig beláthatatlan következményekkel jár, és közelebb hozza a harmadik világháború rémképét is.

Egy olyan kiszámíthatatlan káoszt teremt ugyanis, amiben megbomlik a világot jelenleg békében tartó törékeny status quo.

Egy 250 éve uralkodó világrend talapzatai remeghetnek meg…

Lebomlik a világbéke 4 alappillére

Létezik 4 olyan alappillér, amit úgy határoznak, meg, mint a jelenlegi világbéke, és az azt biztosító status quo alappillérei.

Ha ezek szép sorban megdőlnek, márpedig erer jelenleg elég nagy esély van, akkor semmi sem gátolja meg egy az egész világra kiterjedő háború létrejöttét.

  • A világ atomegyezménye
  • Világgazdaság
  • Az amerikai dollár inflációja
  • Közel-Keleti káosz

Gondoljuk csak végig!

Ezek a pillérek vajon milyen minőségükben vannak jelen a világban, mennyire roppanhattak meg?

A választ talán nem is akarjuk tudni…

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!