Tech-Kütyük

Jönnek a fából készült autók: növényi alapú cellulóz nanoszálakból állnának és szennyezés mentesek

Lehetséges, hogy a technológia hamarosan lehetővé fogja tenni a gazdaságosan megépíthető és könnyen fenntartható, szennyezésmentes közlekedő autókat?

Japán kormánya egy olyan technológián kezdett el dolgozni, ami fából készült autókat gyártását jelenti.

Az előzetes számítások szerint fenntartható módon 2000 kilogramm szént távolítanak el a járművek életciklusa során.

Hirdetés

Ráadásul bár fából készültnek nevezik őke,t ez a fa egy speciális anyag lesz, mely hihetetlenül erős és mégis könnyű lesz.

Ráadásul műgyanta erősítésű anyagként fröccsönthető, melynek eredményeként összetett formák hozhatók létre, és a Japán Környezetvédelmi Minisztérium úgy látja, hogy az autógyártók számára potenciális lehetőséget nyújt a súly és a szénlábnyomuk fenntartható módon történő csökkentésére.

A fejlesztések már zajlanak egy ideje, és vannak komoly részeredmények, így akár éveken belül forgalomba kerülhetnek tömegesen.

Vagyis az egész világon elterjedhetnek idővel…

Egy meglehetősen szögletes, sirályszárnyas szuperautót gyártottak le, melynek karosszériájában és a belső terében sok CNF nanoszálat használtak fel.

Ez egy speciális nanocellulóz jármű, ami 10%-kal kevesebb súllyal rendelkezik, emellett az 1 év alatt termelt szén-dioxid mennyiséget is meg tudják vele spórolni.

Eddig a szakemberek szerint az eredmények nagyon ígéretesnek bizonyultak, és számos autógyártó, köztük a Toyota egyes részlegei is foglalkoznak a CNF anyagokkal, hogy meghatározzák, hogy vajon az alkalmazásuk olcsóbbá teheti-e a tömeggyártású járműveket.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!