Tech-Kütyük

Jönnek a nyomtatott vályogházak Magyarországon: építőipari forradalmat hozhatnak!

És ráadásul még olcsók és energiatakarékosak is lesznek!

A technológiai fejlesztések tökéletesítésével 3-5 éven belül megvalósulhat a nagy álom, amely világviszonylatban is az első lehet: 3D-ben nyomtatott vályogház.

Góra Krisztián és Radnóti Krisztina a Somogy megyei Nyimben élnek.

Hirdetés

Életük során sok mindennel foglalkoztak már, mindketten tűzzsonglőrök, így ismerték meg egymást, majd kötöttek házasságot.

A férj, Krisztián tűzzsonglőreszköz-készítő vállalkozást épített fel, innovatív hozzáállásával egy világmárkát hozott létre. Krisztina végzettségét tekintve közgazdász.

Mielőtt vidékre költöztek, a feleség többek között multinacionális cégeknél, startupoknál üzleti és informatikai tanácsadóként, projekt menedzserként tevékenykedett.

De vajon hogyan kerül a csizma az asztalra?

Miként adja a fejét egy tűzzsonglőr-házaspár korunk egyik legmodernebb építészeti projektjére, nevezetesen vályogház 3D nyomtatására?

Erről beszélgettünk Krisztinával és Krisztiánnal, akik idén indították el a projektet.

A vályognyomtatót kifejlesztő W.A.S.P. cég jelmondata: “Nem vagyunk olyan őrültek, hogy azt gondoljuk, meg tudjuk váltani a világot. De elég őrültek vagyunk ahhoz, hogy dolgozzunk érte!”

Ennek a technológiának az ökológiai lábnyoma nagyon kicsi. Ideális körülmények esetén lehet nagyrészt helyi altalajból dolgozni, melyet nem kell szállítani.

A nyomtató, a keverő és a pumpa együttesen körülbelül 5 kW áramot fogyaszt munka közben. Abban a formavilágban – kerekebb, organikusabb a hagyományos építészetnél – amit lehetővé tesz, abban pedig jó élni.

Hirdetés

A nyomtatót eddig csak egyetemeknek adták el, nekünk is kutatás-fejlesztési együttműködés keretében.

Eddig a világon nem készült 3D nyomtatással lakható vályogház, így úttörők vagyunk a témában.

Az első próbaüzem, a fejlesztés első időszaka július 1-től augusztus 10-ig tartott. Első projektként tyúkólt nyomtattunk.

Az előkészületek és az alapozás után 6 nap volt a nyomtatási idő, a végeredmény egy 3 méter átmérőjű, 2,1 méter magas épület lett.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.