Érdekes világTudomány

Jövőre a Földbe csapódhat egy aszteroida: riadóztat a NASA,a tudósok kongatják a vészharangot

Úgy állapították meg, hogy jövőre jó eséllyel belecsapódik a bolygónkba. A kutatók már nagyon régen találkoztak ekkora veszéllyel, a NASA riadóztat!

Nagy a baj, ez most tényleg becsapódhat

2023 január 6-án az arizonai Mt. Lemmon Sky Center Observatory csillagászai felfedeztek egy aszteroidát, melyről úgy állapították meg, hogy jövőre jó eséllyel belecsapódik a bolygónkba.

A kutatók már nagyon régen találkoztak ekkora veszéllyel, így minden kapacitásukkal figyelemmel kísérték az égitest pályáját.

Hirdetés

A kutatók azonnal értesítették az obszervatóriumokat szerte a világon, hogy a lehető legpontosabban meg tudják állapítani az útvonalát, valamint az esetleges becsapódás időpontját.

Ez a dátum 2023. július 4-re esik majd. A további elemzések célja az volt, hogy meggyőződjenek, valóban ütközési pályán halad-e.

Az első hét éjszaka megfigyelései szerint az ütközés valószínűsége folyamatosan növekedett.

A 2022 AE1 névre keresztelt meteor az egyik legmagasabb besorolást kapta a Palermo-skálán, amely a csillagászok által a becsapódási kockázatok kategorizálására szolgáló rangsor.

Még semmi sincs egyértelműen kizárva

A 2022 AE1 még nagyobb aggodalmat keltett, amikor a telihold takarása miatt nem lehetett lényegre törő kutatásokat végezni. Miután ismét követni lehetett az aszteroida útját, a kutatók arra eszméltek, hogy a katasztrófa esélye jelentősen csökken.

A tudósok úgy vélik, körülbelül 100 millió évente csapódik egy nagy kiterjedésű égitest a Földbe, tehát a szakértők és a hobbikutatók is folyamatosan figyelemmel kísérik az — már felfedezett — aszteroidákat.

Egy jövőbeli ütközésre számítva a kutatóbázisok már több lehetséges forgatókönyvet és megoldást terveztek, melyek közül az egyik az aszteroidák felrobbantására és elporlasztására irányul.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.