CímlapsztorikTudomány

Katasztrófafilmbe illő történésekre számítsunk: torkuk szakadtából figyelmeztetnek a tudósok

Nagyon nagy a baj, ki kell adni a vörös kódot az egész világra.

Aggasztó előjelek: jön az összeomlás?

Hiába figyelmeztettek előre a tudósok. Az emberi természetkárosítás nyomán leálltak a tengeráramlatok, az északi féltekére hurrikánszerű szuperviharok törtek, és a dermesztő hidegben egész Európát négyméteres hótakaró borította be.

Akkor, amikor ez borzongatta a 2004-ben bemutatott katasztrófafilm, a Holnapután nézőit, egyes kritikusok még tudománytalannak minősítették a forgatókönyvet.

Hirdetés

Idén azonban kutatók már másodszorra jelezték, hogy a Golf-áramlat valóban egyre jobban lelassul.

Ez pedig kísértetiesen hasonló – ha nem is olyan gyors – következményekkel járhat, mint a filmben (a nyitóképen annak egy jelenete).

Újabb jégkorszak és természeti katasztrófák sorozata jön?

Márciusban egy nemzetközi tudóscsapat azzal rukkolt elő, hogy az Atlanti-óceánban a Mexikói-öböltől Norvégiáig, illetve Grönlandig tartó áramlat másfél évezrede nem volt ilyen lassú.

Még az 1850-ig tartó „kis jégkorszakban” tapasztaltnál is 15 százalékkal gyengébb lett.

Pár hete pedig a Berlini Szabad Egyetem kutatója, Niklas Boers állította, hogy az elmúlt évszázadban a Golf-áramlat vészesen destabilizálódott.

Akár egy gyors összeomlás is jöhet, és még a mi életünkben

A durva az egészben az, hogy hosszú távon így okoz a globális felmelegedés majd egy hirtelen lehűlést, ami egy min jégkorszakhoz vezethet.

Ebben a jégkorszakban pedig Európa, Amerika és a világ más részeinek időjárása olyan zord módon alakul át, hogy az emberek millióinak a halálával járhat.

A mezőgazdasági területek elvesznek, globális éhínség alakul ki a Földön.

A tudósok szerint tehát itt az ideje kiadni a “vörös kódot”, mert ténylegesen évekre, legfeljebb egy vagy két évtizedre vagyunk egy tényleges és gyors összeomlástól, éghajlati szinten.

Hirdetés
Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.