CímlapsztorikÉrdekes világ

Kétezer éves időgép? Földönkívüli szerkezet? A régészeket is sokkolta, amit a felszínre hoztak

Ez lehet a kulcsa mindennek az emberiség múltjában, jelenében és jövőjében is?

Egy megdöbbentő,ősi technológián alapuló számítógépet fedeztek fel, melynek a pontos rendeltetése a mai napig nem teljesen ismert.

A tudósok kiderítették, hogy a csodakütyüt valamikor az időszámításunk előtti második században készíthették, tehát több mint kétezer éves már.

Hirdetés

Az elképesztő kinézete alapján kezdték úgy emlegetni, mint egy és az egyetlen „ókori számítógép”.

A szerkezet valójában arra szolgálhatott, hogy bonyolult csillagászati számításokat végezzen el, de hogy miért vagy kinek, arról megint csak megoszlanak a vélemények.

Ám a tudósok már nem jutottak megegyezésre azt illetően, hogy kik és hogyan készíthették el több ezer évvel a szerkezetet.

A tudósok azóta sem találtak ehhez hasonlót sehol a világon, pedig a feltételezések szerint több ilyen is készülhetett.

Később modellezték is a szerkezetet, amelyet egy kar segítségével lehetett mozgásba hozni, és úgy viselkedhetett, mint egy analóg számítógép.

Az Antiküthérai szerkezet fogaskerekeit egy kar segítségével lehetett mozgatni. A fogaskerekek óramutató karokat mozgattak az előlap felett.

A szerkezet jövőbeli vagy múltbéli dátumok megadásával pontosan megállapította a meghatározott időpontban a Nap, a Hold és a további öt, akkoriban ismert bolygó helyét (Merkúr, Vénusz, Mars, Jupiter és Szaturnusz).

A szerkezet nem görög aritmetikát, hanem babiloni matematikát használt. Előlapja mutatta a görög állatövet (zodiákus) és egy egyiptomi naptárt.

A szerkezetet szállító hajó valamikor i. e. 85 és i. e. 60 között süllyedhetett el a tengeren.

Hirdetés

Az eredeti szerkezetet nem engedélyezték külföldön tanulmányozni, sőt még a múzeum épületéből sem vihették ki, így a tudósok a vizsgálati berendezéseket kénytelenek voltak a múzeumba telepíteni.

A szerkezetet és a rajta lévő, mára már szinte láthatatlan feliratokat az X-Tek háromdimenziós röntgentomográfjával sikerült újra láthatóvá tenni, amit egy német cég, a Volume Graphics szoftverével dolgoztak fel.

Az antiküthérai szerkezet eredetéről nem tudunk biztosat, csupán találgatások léteznek. Egyes elméletek szerint „feltalálója” Rodoszi Poszeidóniosz sztoikus filozófus lehetett, míg mások Arkhimédésszel hozzák kapcsolatba.

Mindemellett egyre népszerűbb az az elmélet, miszerint egy földönkívüli szerkezet lehetett, amit az ide látogató földönkívüli lények ajándékozhattak az emberiség számára.

Egy még elborultabb elmélet azt sem tartja kizártnak, hogy a különös szerkezetet időutazók hagyhatták hátra.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.