Tudomány

Kétségbeejtő, amit az oltásokról vizionálnak a tudósok – 2023-is SEMMI sem fog változni?!

Ha igazuk lesz, akkor minden elveszett…?

Versenyfutás zajlik az idővel és a koronavírus mutációival. Ráadásul az idő nem a mi malmunkra hajtja a vizet. Egyre több fiatalt érint a koronavírus súlyos lefolyása, ami azt mutatja, hogy a vírus “tanul” és fejlődik.

Minél több embert fertőz meg, annál biztosabb, hogy még újabb és még agresszívebb mutációk alakulhatnak ki.

Hirdetés

Ezek pedig később akár az oltásokat is “hatástalaníthatják”.

A gazdag országok lakóinak több mint fele még 15 hónap múlva sem fogja megkapni koronavírus-oltásának első dózisát

– mondta Detlef Trefzger, a német-sváci Kühne+Nagel, a világ egyik legnagyobb szállítmányozási vállalatának vezérigazgatója a Financial Timesnak.

Az oltások ugyan felgyorsultak, így sokkolónak hathat ez a vélemény, de ha realisták vagyunk, akkor ezzel kell számolnunk – állítja a szakértő. Ami a szegényebb országokat illeti, ezek lakkosságának többsége valószínűleg nem fogja megkapni az oltását 2023 előtt.

Trefzger elmondása szerint nem a szállítási, logisztikai szűk keresztmetszetek jelentik a problémát, amiért pesszimista jóslatát megfogalmazta, hanem a termelési kapacitások hiánya.

Vészjósló dátumok

Nem akarok szóbeszédekről és visszajelzésekről beszélni, de ami a tudomásunkra jutott, abból az a következtetés adódik, hogy 2022 nyaráig a nyugati országok lakóinak 30-50 százalékát lehet beoltani – fejtegette a szakember.

Ami a szegényebb országokat illeti, náluk két-három év a reális cél…

A svájci-német vállalat vezetője nincs egyedül az óvatossággal. Adar Poonawalla, a Serum Institute, India legnagyobb oltásgyártója korábban azt mondta, hogy nem lesz elég koronavírus-vakcina a világ lakosságnak ellátására 2024 vége előtt.

És ez egy optimista várakozás.

Hirdetés
Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.