CímlapsztorikÉrdekes világ

Kettes volt matekból: amikor magához tért a kómából, matekzseni lett a magyar fiú!

Korábban meg is bukott de egy balesetnek köszönhetően váratlan fordulatot vett az élete.

A földrajz-történelem szakos tanár korábban meg is bukott matematikából, ám egy agysérülést okozó balesetet követően nem mindennapi fordulat történt az életében!

A földrajz-történelem szakos tanár korábban meg is bukott matematikából, és fizikából is épp hogy megvolt a kettes, ám egy agysérülést okozó balesetet követően nem mindennapi fordulat történt az életében!

Hirdetés

19 éves korában, egy focimeccs során Hágen Andrást súlyos baleset érte: betört a koponyája. Bal agyféltekéjének hátsó lebenye sérült. Jobb oldala lebénult.

Több héten át mesterséges kómában tartották. Miután magához tért, szinte mindent újra kellett tanulnia, hisz járni és beszélni is elfelejtett!

Miután újra elsajátította ezeket a képességeket, visszament a főiskolára, ahol földrajz-történelem szakos tanárnak tanult.

Korábban olyan gyenge volt matekból, hogy azon gondolkodott, elhagyja a földrajz szakot a matematikai részek miatt.

Ám miután visszatért, döbbenetes dolgot fedezett fel! Hirtelen minden matematikai összefüggést megértett. Ami korábban teljesíthetetlennek tűnt, azt a kisujjából rázta ki!

Mindent elsőre átlátott, képekben tudta vázolni egy-egy számítás elvégzését! Olyan tudományos folyóiratokban kezdett publikálni, mint a Fizikai Szemle vagy a Biomechanika Hungarica.

Kedvence a valószínűségszámítás, de a mátrixokat és a quantummechanikát is nagyon szereti.

Noha csodaként is lehet aposztrofálni az esetet, létezik rá más magyarázat is, ez pedig az úgynevezett savant-szindróma.

Lényege, hogy a bal agyféltekét ért erőteljes traumát követően egy bizonyos területen szokatlanul kiemelkedő képesség jelenik meg.

Hirdetés

Andráséhoz hasonló Orlando Serrell esete, aki szintén egy fejsérülés következtében tett szert zseniális matematikai készségekre.

Szerinted is bámulatos történet? Akkor ne felejtsd el megosztani!

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.