CímlapsztorikÉrdekes világ

Kiadták a riasztást: belátható időn belül jön még egy akkora járvány, mint a mostani

A mostanihoz hasonló volumenű járvány jöhet, a helyzet pedig rosszabbodik is

– írja a Science Alert.

A múltban is járványok sorozata pusztította az emberiséget

A PNAS szakfolyóiratban megjelent tanulmányban a kutatók az 1600-tól egészen mostanáig tartó időszakban feljegyzett járványokból állítottak össze adatbázist, majd ezt vizsgálták meg, hogy megtudják, mekkora a valószínűsége egy, a mostanihoz hasonló extrémebb járványnak.

Hirdetés

Mint írták, erre vonatkozóan egyelőre nem álltak rendelkezésre megfelelő adatok, a mostani kutatásból viszont kiderült, hogy egy, a mostanihoz hasonló kaliberű járványra minden évben két százalék esély van.

A kutatók összesen 476 dokumentált járványt találtak a vizsgált időszakban, ezeknek nagyjából a felénél lehetett pontosan tudni, hogy mennyien haltak meg bennük.

145 olyan volt, amelyben kevesebb mint tízezer ember halt meg, további 114-ről pedig egyáltalán nem lehetett tudni, hogy mennyi áldozatot követeltek.

Sötét jövő várhat ránk

Az egy évre jutó járványok száma rendkívül változékony, egy spanyolnáthához hasonló extrém járvány kialakulásának az esélye pedig valahol 0,27 és 1,9 százalék között volt az elmúlt 400 évben.

A kutatók kijelentették:

„Az eredményeink a közelmúltban tett becslésekkel, melyek szerint a környezeti változások miatt az állatok körében növekszik a betegségek feltűnésének aránya, elég valószínűnek tűnik, hogy más, a Covid–19-hez hasonló járványok fognak feltűnni

-ennek esélye most egy átlagos emberi élet alatt nagyjából 38 százalék-

,a következő évtizedekben pedig akár meg is duplázódhat ennek az esélye”

Megkongatták a vészharangot

Egyes tudósok szerint csak idő kérdése az, hogy jöjjön egy olyan világjárványt okozni képes kórokozó, amely akár meg is tizedelheti az emberiség létszámát.

Hirdetés

Éppen emiatt a WHO-nak és a hozzá hasonló szervezeteknek még nagyobb feladatuk lesz a jövőre nézve.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.