CímlapsztorikÉrdekes világ

Kína atomháborúra készül: elsöprő atomcsapást akarnak a bolygóra mérni?

Megdöbbentő információk szivárogtak ki. Ha ennek csak a fele igaz (márpedig műholdas felvételek is vannak), akkor Putyin vészjósló figyelmeztetése igaznak bizonyult…

Aggasztó előjelek

Kína az atomrakéta-silók második mezőjét építi nyugati sivatagjaiban. Szakértők szerint ez a szuperhatalom nukleáris arzenáljának lehetséges bővítésére utal, ugyanakkor megkérdőjelezi Peking elkötelezettségét a „minimális elrettentés” stratégiája mellett.

A műholdfelvételek alapján azonosított új rakétabázis az ujgurok lakta kínai Hszincsiang tartományban 110 silót tartalmazhat – idézi az Amerikai Tudósok Szövetségének (FAS) jelentését a CNN.

Hirdetés

Ebben a hónapban ez a második azonosított silómező. A szomszédos Kanszu tartományban épülő 120 rakétasilót a Fegyverzetellenőrző Tanulmányok Központja részletezte.

Elrettentés, vagy felkészülés egy atomháborúra?

Avagy minden országnak juthat egy atom?

A gyors ütemű bővítés felveti annak kérdését, hogy Kína továbbra is elkötelezett-e amellett, hogy nukleáris arzenálját a minimális szinten tartsa, ami csak ahhoz szükséges, hogy ellenfelét elriassza a támadástól.

Ez a politika Pekingben a hatvanas évek óta van érvényben, amikor Kína tesztelte első atombombáját.

A „minimális elrettentés” elve viszonylag alacsony szinten tartotta Kína nukleáris fegyverzetét.

Az új silómező nyolcszáz négyzetkilométernyi területen fekszik a keleti Hszincsiangban található Hami város közelében, és mintegy 380 kilométerre északnyugatra van a másik, Kanszuban található mezőtől.

Kristensen, az FAS nukleáris információs projekt igazgatója és a legutóbbi jelentés társszerzője megjegyezte, hogy az új silók elég messze lennének Kína partjaitól ahhoz, hogy az amerikai vagy más csendes-óceáni hadihajókról kilőtt hagyományos cirkálórakéták eltalálhassák őket.

„Ez kizárólag nukleáris rakéták, főként a Trident célpontjaivá teszi őket” – tweetelte Kristensen, aki az amerikai haditengerészet Ohio osztályú tengeralattjárók ballisztikus rakétáira utalt.

„Még ha az új silók működésbe is lépnek, a kínai nukleáris arzenál jelentősen kisebb lesz, mint Oroszországé és az Egyesült Államoké” – állapították meg a szerzők, hozzátéve:

Hirdetés

Ha az USA növeli nukleáris arzenálját, Kína könnyedén lépést tarthat.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.