Érdekes világ

Kiütéseket és hasmenést okoz a Balaton – egyre több aggasztó megfigyelés!

A tudósok szerint egyre “betegebb” a Balaton, megkongatták a vészharangot! Ezt jobb ha minden arra nyaraló tudja.

A Balatonban nagyon aggasztó, már az emberi egészségre is ártalmas folyamatok indultak meg.

Baj van, annyi bizonyos, de az igazán rossz hír, hogy még a kutatók sem értik pontosan, miért egyre „betegebb” a Balaton.

Hirdetés

Vörös Lajost, az Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetének (ÖK BLI) kutató professor emeritusát kértük, segítsen megérteni, mi és miért történik a Balatonnal, és milyen következményei lehetnek az algásodásnak.

A túl sok algától a víz zavarossá, »mocsárszagúvá és -ízűvé« válik, és egy részük az emberre veszélyes mérget termel, amit még az ivóvízből is csak nagyon nehezen lehet eltávolítani

– mondja a 24.hu-nak Vörös Lajos.

Balatongyörök térségében az algakoncentráció hosszabb-rövidebb időre már az idén nyáron is átlépte az egészségügyi határértéket egy-két öblözetben.

A folytatásban pedig bármi megtörténhet. „Az algavirágzás a meglévő tápanyagok mellett nagyban függ az időjárástól: a kánikulát felfutás követi, míg esős, hűvösebb időben visszaszorul.

A szakértők ezért ennyire borúlátóak:

Az elmúlt években ugyanis nagymértékben kedvezett mindent annak, hogy a Balaton teleesne elalgásodjon.

Hosszú távon pedig valódi vízkatasztrófa várhat a magyar tengerre.

Nem elég, hogy egy korábbi cikkünkben mi is beszámoltunk arról, hogy a Balaton még a mi életünkben teljesen kiszáradhat…

Hirdetés

Ha valamilyen csoda folytán megmaradna, akkor az algásodás tehetné tönkre, fürdésre teljesen alkalmatlanná.

Tucatnyi tényező szóba jöhet a széltől a szélcsenden át az oxigénhiányig, amely önmagában vagy együttesen hatva előidézi, hogy az üledék »kiöklendezze« magából az addig tárolt foszfort, ami beindítja az algaburjánzást – fejtegetik a kutatók.

Egy biztos:

A Balaton idejének megindult a visszaszámlálása.

A magyar tengerre talán már gyerekeink, unokáink nem is fognak emlékezni, és csak megfakult képeken fogják viszont látni így, abban a formájában, ahogyan ma mi ismerjük.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.