CímlapsztorikÉrdekes világ

Kormánybejelentés: ugrásszerűen nőni fog a fertőzöttek száma Magyarországon, vannak jó hírek is!

A kormányinfón rengeteg dolgot árultak el a járvány jelenlegi állásáról hazánkban.

Gyulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön megtartotta szokásos, kormányinfó nevű sajtótájékoztatóját.

A kormányülésen történtekről beszámolva elmondta: a kormány minden olyan intézkedést, amit a környező országok is meghoztak, azt lényegesen előbb hozta meg, mint más országok, ezért kisebb a fertőzés mértéke nálunk.

Hirdetés

A modellek szerint a fertőzések száma ettől függetlenül ugrásszerűen nőni fog, de minden adott, hogy kontroll alatt lehet majd tartani.

Az ország területére érkező eszközökről fognak beszámolni, mert a jelen helyzetben csak az a biztos. Ettől függetlenül rengeteg céggel, országgal tárgyalnak és igyekeznek mindent beszerezni.

Eddig 100 milliárd forintot költöttek a védekezésre, ennek többszörösét kell még, a pénz rendelkezésre áll a költségvetésben.

Magyarország számára a legkevésbé kedvezőek azok, melyeket Brüsszel körvonalazott, mert nem új forrásokat nyitottak meg, hanem meglévő pályázatokat csoportosítottak át. Szerencsére van esély, hogy a már Magyarország által lehívott pályázati pénzeket hamarabb lehívhassuk.

Itthon a munkahelyek megóvása, a válság után új munkahelyek létrehozása a legfontosabb gazdasági szempontból. A törlesztési moratórium 3000 milliárd forintot hagy a háztartásoknál.

2021 január 1-jétől nem növekedhetnek a törlesztőrészletek, csupán a futamidő lesz hosszabb! – jelentette be Gulyás Gergely.

A kormány lezárta a Mátrai erőmű eladásával kapcsolatos tranzakciót. A Magyar Villamos Művek vásárolja meg az erőművet és az azt tulajdonló Kft.-t. 17milliárd 440 millió forint volt. A villamosenergia termelés 16 százalékát adja az erőmű, ezért stratégiai fontosságú, ráadásul a térség egyik legnagyobb munkaadója. A klímacélok tekintetében természetesen átalakításokra lesz szükség.

Kérdésekre adott válaszok
Uniós bírálatok Magyarország ellen: Az Uniótól minden segítséget köszönettel veszünk, azt is tudomásul vesszük, ha nem adnak segítséget. Ha azonban azt kifogásolják, hogy olyan intézkedéseket teszünk, melyeket más országok is megtettek, azt nem lehet elfogadni, ez olyan politikai támadás, amit olyankor akarnak megtenni, mikor inkább összefogásra lenne szükség.

Polgármesterek kijárási tilalmat rendeltek el: Ez nem jogszerű, erre az államnak van lehetősége, ezeket a kormányhivatal fel akarja vizsgálni.

Hirdetés

Az enyhébb bűncselekményeket követőek el kellene engedi? Válasz: Hajmeresztő ötlet, még egy ilyen rendkívüli helyzetben sincs ok rá.

Munkaügyek a közigazgatásban: A közigazgatásban is komoly intézkedéseket kell hozni, ma 33 ezer ember dolgozik területi közigazgatásban, egészségük kulcsfontosságú az állam számára. Ezért csak telefonos bejelentkezés után van ügyfélfogadás, sok helyen váltásban dolgoznak, illetve az okmányok lejárati idejének meghosszabbítsa is azt szolgálja, hogy ne kelljen ügyeket intézni. Csak a legfontosabb ügyeket intézzék most az emberek az okmányirodákban.

Határvédelem: a katonaság és rendőrség megfeszített erővel végzi a munkáját. A határokon álló kilométeres sorok nem a magyar hatóságok munkájával vannak összefüggésben. Az első napokban például a humanitárius folyosón átengedett románokat és bolgárokat nem engedte át zökkenőmentesen Románia, ez az elmúlt két napban rendeződött.

Magyarországon WHO protokoll szerint védekeznek a koronavírus-szűréseknél, ez így történik most is, a további tesztek beszerzése folyamatban van.

Szakmailag korrekt az az iránymutatás, hogy a koronavírusnál halálozás esetén azt kell vizsgálni, hogy a meglévő alapbetegségen rontott a vírus, vagy jelentéktelen betegség mellett halt meg az áldozat.

Nem Gulyás Gergely engedélyével ment Rácz Róbert kormányhivatal-vezető Ausztriába, néhány órára, hogy síbalesetet szenvedett gyermekét hazahozza.

Gulyás Gergely azt mondta, hogy ekkor még nem is lett volna szükség rá, hogy engedélyt adjon, de egy ilyen esetre akkor is megadta volna. Rosszindulatú álhír tehát, hogy síelni ment volna veszély idején a kormányhivatali vezető, aki azóta is kiválóan ellátja feladatát a védekezésben.

A járvány miatt elmaradó önkormányzati bevételeket nem fogják kompenzálni, az állam kieső bevételeit sem fogja senki kompenzálni.

Ma a magyar GDP-t heti 140-150 milliárddal csökkenti a vendéglátóhelyek bezárása, az autóipar bezárása 50 milliárd kiesést tesz hozzá. Mindenkit a közös teherviselésre kell kérjünk emiatt, a válság utáni talpraálláshoz további pénzre lesz majd szükség ráadásul – mondta Gulyás Gergely.

Forrás: Blikk, koronavirus.gov.hu

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kövess minket Facebookon!

Ezzel egyúttal támogatod oldalunkat is.