CímlapsztorikEgészségünk

Koronavírus: legyenek óvatosak, akik a szabadban futnak – figyelmeztetnek a szakemberek

A belga KU Leuven és a holland TU Eindhoven kutatása során ijesztő eredményekre jutottak.

A szakértők megfigyelték, hogy mennyi nyálcsepp hagyja el átlagosan valakinek a száját akkor, ha fut vagy sétál, és hogy mennyi az esélye annak, hogy a mögötte, mellette, vagy mögötte átlósan mozgó másik ember ebből az arcába kap valamit.

Ez azért számít, mert a sportolók általában gyorsabban haladnak, mint azok, akik csak sétálnak egymás mellett, ezért veszélyesebb is, ha a másik „légáramlatába” kerülnek.

Hirdetés

Érdekes egyébként, hogy az ilyen módon egymás mögött futás például versenyeken nagyon hatékony, hiszen csökkenti a hátul sportoló számára a légellenállást,

járványidőszakban azonban kifejezetten veszélyes lehet.

A kutatók animációkkal és modellezéssel kimutatták, hogy a köhögésből és tüsszögésből eredő nyálcseppek a levegőben maradnak egy ideig.

De még akkor is vírust adhat át a sportoló egy másiknak, ha csak lélegzik, ezt ugyanis intenzívebben teszi, mintha nem mozogna ilyen erőteljesen.

A nagyobb nyálcseppeknél nyilvánvalóan nagyobb a fertőzés esélye, ezek hamarabb kikerülnek a levegőből, és leesnek a földre.

De ha valaki olyan mögött futunk, aki köhög, ezek a cseppek a ruhánkra még mindig rákerülhetnek, és bevihetjük őket a lakásba.

Nem mindegy, hogy a sportolók egymáshoz képest hogyan helyezkednek el: ez a veszély megszűnik, ha két ember nem egymás mögött, hanem egymás mellett halad.

A legnagyobb fertőzésveszélyben azok vannak, akik közvetlenül egymás mögött haladnak.

A kutatók szerint ennek a sétára is hatása van:

Hirdetés

Az egymás mögött haladók számára a távolságtartásnak inkább 4-5 méternek kellene lennie az 1-2 helyett, az intenzíven sportolóknál pedig 10, biciklinél akár 20 méter is ajánlott.

Forrás: 24.hu

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.