Tudomány

Krízis: Tavaszra megjöhet a vakcináknak ellenálló koronavírus-változat

A Georgetown Egyetem híres immunológus professzora már tavaly áprilisban pontosan megjósolta a koronavírus-járvány trendjeit.

Most azt állítja, hogy három módon fejeződhet be a pandémia.

De az egyik lehetőség rosszabb, mint a másik.

Hirdetés

A professzor 2020 tavaszán arról beszélt, hogy a következő ősszel újabb járványhullám jöhet, ami valószínűleg „virulensebb” lesz az eddiginél.

Figyelmeztetett, hogy a COVID-19 pandémia elleni küzdelem során a világon egyenlően kell elosztani az erőforrásokat, és globálisan összehangolt válaszlépésekre van szükség.

Dybul az USA-ra (időeltolódással ugyan, de Európára is érvényesnek vehetjük) három lehetséges forgatókönyvet tud elképzelni a pandémia alakulásáról, tekintettel arra, hogy a COVID-járvány a második télen is nyomul előre.

Az első lehetőség

„Márciusra, áprilisra vagy májusra egy, a vakcinákkal szemben teljesen rezisztens változattal nézünk majd szembe” – vélekedik. Az omikron-változat megjelenése bizonyította, hogy ez a lehetőség egyáltalán nem légből kapott.

A jó hír az, hogy létezik már kezelési mód, például a Pfizer vírusellenes tablettája, amely Dybul szerint 90 százalékkal csökkentheti a kórházi kezelések számát.

Ez azt jelenti, hogy bár nem feltétlenül tudjuk megakadályozni a vakcinával szemben rezisztens törzs által keltett megbetegedési hullámot (amilyen már megjelent Latin-Amerikában), de a súlyosságát csökkenthetjük.

Az oltások és a terápiák nem állítják meg a vírus terjedését” – szögezte le, de a fejlesztés alatt álló új kezelési lehetőségek, például egy profilaktikus orrspray – amely szintén képes megakadályozni a fertőzést -, kivezethetnek minket a világjárvány legrosszabb időszakából.

E forgatókönyv szerint a járvány az egy évszázaddal ezelőtti spanyolnátháhozhasonlóan végül elhalványul. Az immunológus azonban úgy véli, hogy ez nem valószínű, mivel a világ sokkal mobilizáltabb, ami exponenciálisan megkönnyítette a COVID-19-et okozó vírus terjedését.

A második lehetőség

Egy másik forgatókönyv szerint a COVID-19 olyan lesz, mint az influenza a gazdag nemzetek számára. De ez a szegényebb országokat súlyosabban érinti majd.

Hirdetés

A gazdagabb országok jól fognak boldogulni, mert különféle kezelési módokkal képesek egy egészségügyi válságot szezonális problémává alakítani, de a világ szegényebb részein más lesz a helyzet, ahogy a malária és a tuberkulózisesetében néhány afrikai országban ez jelenleg is látható.

Az alacsonyabb jövedelmű országokban endémiás lesz a betegség, és ez az, ami állandóan újabb vírusváltozatokat fog eredményezni – idézi a professzort a DNA India.

A harmadik lehetőség

A legrosszabb forgatókönyv szerint a vírus gyorsabban mutálódik, mint ahogyan üldözni tudjuk, és még a jelenleg rendelkezésre álló kezelések sem lesznek rá hatással.

„A harmadik lehetőség az, hogy a belátható jövőben mindenhol káosz lesz, mert a vírus annyira mutálódni fog. De ez nagyon valószínűtlen”

– jegyezte meg a professzor.

Dybul véleménye szerint a második eshetőség felé haladunk, de két-három évbe fog telni, amíg elérjük. És mint mondta, aggódik, hogy a köztes évek elég durvák lesznek.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.