CímlapsztorikÉrdekes világ

Kutyatartók figyelem: kutyákra halálos féreg terjed hazánkban!

Az egyre gyakoribb szívférgességet szúnyogok terjesztik, az akár 15 centis paraziták ellepik a tüdőt, a szívet, az ereket.

Hazánk enyhülő klímája kifejezetten előnyös számos vérszívó számára, kemény fagyok híján évről évre több kullancs és szúnyog telel át, amelyek aztán tavasztól nagy tömegben bújnak elő és kezdenek szaporodni.

Emellett folyamatos a melegebb környezetet kedvelő idegenhonos fajok felbukkanása, és ami a legrosszabb, olyan, szúnyogok és kullancsok által terjesztett kórokozók is megjelennek, amelyeket eddig csak hírből ismertünk.

Hirdetés

A szúnyogok részéről Magyarországon főleg a nyugat-nílusi láz belobbanásától lehet tartani, míg a kullancsok elsősorban a krími-kongói vérzéses lázzal fenyegetnek.

És nemcsak minket, embereket, hanem az állatok, a társállataink is egyre több és újabb fenyegetéssel néznek szembe.

Az egyik új, rendkívül alattomos és halálos jövevény egy parazita, szívférgességet okozó fonalféreg: a fertőzés csak későn produkál tüneteket, amikor az állat már súlyos állapotban van.

Maga a fonalféreg a Dirofilaria immitis, magyarul szívféreg. A mediterrán tájakról, Olaszországból, Horvátországból „húzódott fel” és terjedt el hazánk területén is a klímaváltozás okozta megváltozott környezeti feltételek miatt.

Magyarországi jelenlétéről 2010 óta vannak szórványos adatok, az elmúlt tíz évben pedig sajnos aktív térhódítása figyelhető meg.

Idén májusig sajnos annyi állatot kezeltek a rendelőintézetükben szívférgességgel, mint tavaly egész évben

– mondja a 24.hu-nak Olaszy Krisztián.

A terjedési kör egy fertőzött kutyussal kezdődik, a vérében hatalmas tömegben keringenek a férgek lárvái, amelyek bekerülnek az őt megcsípő szúnyog szervezetébe.

A vérszívó beoltja őket egy újabb kutyába, ahol mindaddig vándorolnak, míg többszöri átalakulás után el nem érik végső formájukat.

Hirdetés

A kifejlett férgek a tüdő nagy ereiben élnek, akár 15 centiméteresre is megnőhetnek. Itt aztán szaporodnak, lárváikat a szúnyogok a vérrel együtt felszívják, és az egész kezdődik elölről.

A férgek több módon károsítják az ereket, sőt nagyra nőve fizikailag akadályozzák a vér áramlását, torlaszokat képeznek, a szívig is eljuthatnak. Innen ered egyébként a fertőzés elnevezése is, ugyanis először egy elpusztult kutya szívében azonosították a parazitát.

A fertőzött szúnyog csípése után a parazitát jó 6–8 hónapig nem lehet kimutatni, a betegség lefolyásának négy fázisa van.

Az első kettőnél még nem túl specifikusak a jelek, nagyon kell figyelni:

Az állat köhécsel, picit fáradékonyabb lesz, néha mintha talán nehezebben venné a levegőt. Amennyiben a speciális vizsgálatok igazolják a parazita jelenlétét, gondos kezeléssel a kutyát jó eséllyel meg lehet gyógyítani.

A harmadik fázisban a férgek már a szívben is megjelentek, erős köhögés, markáns légzőszervi tünetek és fáradékonyság jellemzi a beteget, a negyedik fázisban mindehhez szapora légzés és ájulás is társul.

A szakember kiemeli:

A két utolsó fázis sem reménytelen, de rosszabbak a kilátások arra, hogy az állat életben maradjon.

Ezért a gyógyításnál sokkal fontosabb a megelőzés.

Már csak azért is, mert – akárcsak a járványok elleni harcban – egyetlen kutya védelmével másokat is megóvhatunk a szívférgességtől.

A szúnyog emberbe is eljuttathatja a parazita lárváit, ám szervezetünk nem megfelelő számukra, nem tudnak bennünk kifejlődni, nincs egészségügyi kockázata.

A Dirofilaria immitis nagyon közeli rokona, a bőrférgességet okozó Dirofilaria repens azonban emberben is előidézhet kellemetlen tüneteket.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.