CímlapsztorikTech-KütyükTudomány

Lángszóróvá változott elektromos busz? Durva videó terjed egy állítólag kigyulladt „csodajárgányról”

A videó hihetetlen eléréseket produkált, gyakorlatilag az egész világot körbejárta. Utána jártunk a teljes igazságnak!

A szakértők abban egyetértenek, hogy az elektromos autók lángját jóval nehezebb eloltani, de a videóval több probléma is akad.

Lángszórvá változott egy elektormos busz – állítja egy a neten terjedő videó, mely azóta többféle szövegezéssel árasztotta el a közösségi médiát is.

Hirdetés

„Elektromos buszoké a jövő?” – írják az ehhez hasonló frappáns mondatokat a gyorsan etrjedő videóhoz.

„Mi történik, ha kigyullad egy elektromos busz? Most megtudod”

– és még lehetne sorolni.

Az eredeti felvétel már miliós nézettség felett jár,a azóta több ezer másolat készült róla és lett különféle módokon más-más szövegezéssel és szándékkal interpretálva.

Íme maga a videó:

A videóval azonban több probléma is van.

Mindezek ellenére ahogyan lentebb látni fogjátok, van némi igazság abban, hogy miért aggódnak sokan az elektromos járművek terjedése és esetleges meghibásodása miatt.

Kezdjük azzal, hogy a videó hamis, vagy legalábbis félrevezető, ugyanis valójában egy metánhajtású buszt láthatunk égni, nem egy elektromos buszt.

Erről hír is volt korábban ahol azt írják, hogy lángszóróvá változott egy gázüzemű busz.

Hirdetés

A gázüzemű autóbusz tüzelőanyag-tartályai a tetőn helyezkedtek el, a videón látható, ahogy három irányban is lángszóróként zúdítja a tüzet a környékre.

De mi a helyzet magával auz elektromos autótűz jelenséggel, és miért aggasztó valóban?

Ahogy a légi közlekedéssel szoktak viccelődni, nem a repülés a veszélyes, hanem a lezuhanás. Valami ilyesmi igaz az elektromosautó-tüzekre.

Ott lapul bennük egy nagy adag lítiumos akkumulátor, ami nagy problémát okozhat.

A lítium ugyanis egy nagyon hevesen égő alkálifém, amely még a nátriumnál is durvábban lángol, így vízzel nem lehet eloltani.

Ha zárlat keletkezik egy ütközés vagy műszaki hiba miatt az akkucsomagban, akkor képes robbanni és intenzív, méteres szúrólánggal égni, mint ezen a videón, ahol viszont tényleg egy elektromos busz gyulladt ki szinte másodpercek alatt:

Ezt nem mi állítjuk, hanem a megszólaltatott szakértők, többek között erről ír az alapjarat.hu is.

Mukics Dániel tűzoltó alezredes, a Katsztrófavédelem szóvivője elmondta, hogy általában maga a villanyautó ég, és nem benne az akkumulátor a hazai elektromosautó-tüzek során. Legtöbbször az akkumulátor töltéséhez köthetőek a tűzesetek, nem pedig a balesetekhez.

Ha a lítiumion-akkumulátort kívülről, hosszú időn át láng vagy erős hőhatás éri, esetleg az akkupakkba behatoló mechanikai sérülést szenved az egység, akkor indulhatnak el nem kívánatos kémiai reakciók az akkumulátoron belül – fogalmazott Mukics.

Ugyanakkor azt is fontos hozzátenni, hogy az alternatív hajtású járművek tüzeinek megelőzésével és oltási taktikájával kapcsolatban egyre hatékonyabb és egyre kockázatcsökkentőbb műszaki megoldások születnek és terjednek el.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kövesd partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.